твоята гледна точка
Пенсионната възраст за жените ще расте по-бързо
Автор Vnews, добавено на 28.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Разчетите, които предстои да се обсъдят, предвиждат пенсионната възраст за жените да се увеличава по-бързо отколкото при мъжете. Това, което е ясно до момента – експерти и управляващи предстои да обсъдят два модела. Първият предвижда жените просто да догонят мъжете и през 2027 г. всички да се пенсионират на 65 години. И Еврокомисията препоръчва да се върви към изравняване. Другият вариант прави пряка връзка между възрастта за пенсиониране и това колко дълго живеем. Според него през 2025 г. жените ще се пенсионират малко над 62, а мъжете почти на 65 години, съобщава Нова телевизия.

Властта пое ангажимент догодина възрастта за пенсиониране – и за мъжете, и за жените – да остане без промяна. НОИ е разработил няколко варианта – предстои експерти и управляващи да ги обсъдят.

По думите на Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал „вариантите могат да бъдат наречени бърз и бавен. В крайна сметка и двата водят до горе-долу една и съща цел – изравняване на възрастта за пенсиониране“.

Първият вариант – през 2015 възрастта за пенсиониране и за мъжете и за жените да нарасне с 2 месеца. Така през 2015 г. жените ще се пенсионират на 61, а мъжете на 64 години. По-сериозните промени идват от 2016 г. – тогава възрастта за пенсиониране ще зависи само от отчетената в предходни години продължителност на живота.

Оттук насетне изчисленията на НОИ показват, че възрастта за пенсиониране на жените ще започне да се увеличава с по 4 месеца, а на мъжете с по 2. Увеличения ще има през 4 години (2016 г., 2019 г., 2022 г. И 2025 г.). Така през 2025 възрастта за пенсиониране при мъжете ще стане 64,8 месеца, а на жените 62 години и 4 месеца.

Експертите обсъждат и други варианти – от 2015 г. да се пристъпи към постепенното изравняване на пенсионната възраст за двата пола. Целта е през 2027 г. и мъжете и жените да се пенсионират на 65. На мъжете ще им трябва само още една година за да достигнат прага – жените ще наваксват повече. Плановете са пенсионната възраст за мъжете да се вдига с 2 месеца, като това може и да не е всяка година, докато за жените скокът ще е ежегоден – с по 4 месеца. Едва след като се изравнят – от 2028 г. ще се въведе автоматичен механизъм за увеличаване на пенсионната възраст отново според продължителността на живота.

Дискусиите около моделите тепърва предстоят. Всички управляващи досега са признавали, че увеличението на възрастта е неизбежно. Като се има предвид, обаче, че условията за пенсиониране у нас се променят често възможно е след година-две да се появи поредна, напълно нова и различна идея./ ДарикСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Три седмици преди изборите коронавирусът се скри, обобщава trud.BG gСлучаите със заразени намаляха драстично. България вече е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията в Европа. Новината […]

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще качи на сайта си симулатор за машинно гласуване през следващата седмица. Новината съобщи говорителят на ЦИК […]

 

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за […]

 
 

към началото