твоята гледна точка
Махат лавките за цигари и алкохол около училищата
Автор Vnews, добавено на 27.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Павилионите за продажба на алкохол и цигари около варненските уилища ще бъдат затворени. Кметът Иван Портних издаде заповед за проверка на търговските обекти. „В законово установения периметър около училищата няма да се продават алкохол и цигари. Община Варна осъзнава важността на превантивната дейност сред учениците и ще я разширява“, каза кметът. Днес той откри дискусионна среща, представяща две програми за превенция на психоактивни вещества, базирани във варненски училища. В тази връзка Портних обяви и мерките за превенция на средата, в която се обучават и възпитават децата на Варна.
Кметската заповед предвижда постоянни проверки и незабавно премахване на търговските обекти, в които се предлагат алкохол и тютюневи изделия и които са разположени на разстояние до 30 метра от училищните сгради. Вече са предприети и първите действия по изпълнението на заповедта – преместен е търговски обект, намиращ се в непосредствена близост до сградата на ОУ „П. Славейков“ и Трета гимназия. Премахнати ще бъдат и павилионите за цигари до автобусната спирка пред училището, съобщи заместник-кметът Тодор Иванов. Според него освен контрольори от община Варна с проблема ще се ангажират Общинска полиция и Детската педагогическа стая, защото цялото общество е заинтересовано децата ни да се учат в безопасна среда. Специално внимание е обърнато на районните кметове във Варна, в чиито компетенции е даването на разрешения за временни преместваеми обекти.
На форума днес беше представено проучване за употребата на психоактивни вещества сред варненските ученици от VІІІ до ХІІ клас. Изненадващо за всички употребата на алкохол се оказа най-сериозния проблем за подрастващите. Само 7 % от децата не пият алкохол, а близо 50 % от големите ученици системно злоупотребяват с концентрати. За сметка на това употребата на наркотични вещества се свежда до 10 %. Според Диян Димитров от Варненския икономически университет проблемът с употребата на алкохол е много сериозен и се дължи на липсата на комуникация между родители и деца в 2/3 от варненските семейства. Други фактори, подпомагащи вредната тенденция, са лесният достъп до алкохола и толерантността на българското общество към употребата на алкохол.
Заради разрастването на проблема във варненските училища ще се проведе мащабно представително социологическо проучване, стана ясно по време на дискусията. Резултатите от него ще определят характера на превантивната политика на общината. Тя обаче трябва да започва сред учениците в по-ранна възраст. Подобен проект е реализиран в V, VІ и VІІ класове на три варненски училища. В резултат на превенцията възрастта, на която учениците започват да употребяват алкохол и цигари, се завишава значително, каза доц. д-р Пенка Кожухарова, преподавател в Шуменския университет.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Времето днес отново ще бъде слънчево и горещо. Следобед над източната половина от страната ще има купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър […]

 

Непосилна жега ни чака днес. Живакът буквално чупи термометрите.

Оранжев код е обявен за опасни горещини от Националния институт по метеорология и […]

 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган излезе с обръщение до членовете и симпатизантите на ДПС. С него той поиска 6 оставки. […]

 
 

към началото