твоята гледна точка
Изборният кодекс ще е готов до 20 дни
Автор Vnews, добавено на 27.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

До средата на октомври временната комисия, която подготвя промени в Изборния кодекс, ще представи проекта си. Това съобщи след заседанието на комисията нейният председател Мая Манолова. Той вече е готов, но предстои да бъде съгласуван с Обществения съвет, който работи към парламентарната комисия.

По думите на Манолова при редакцията в изборното законодателство не се предвиждат промени в Конституцията, защото те не биха постигнали две трети мнозинство в парламента.

Основната новост в закона е създаването на изборен регистър. Разписана е и възможността за преференциално гласувано, но тепърва трябва да бъде уточнен какъв да е прагът. От Обществения съвет настояват за нулев. Не се предвижда и исканото от гражданите машинно гласуване, за което съществува единствено възможност за пилотен проект паралелно с досегашния начин на упражняване на вота.

„Свършихме много работа. Остана малко време от мандата на тази комисия. От следващото заседание започваме да обсъждаме и гласуваме конкретно текстовете по раздели, за да се вместим в предвидения срок. От следващото заседание парламентарните групи ще представят становищата си по проекта за Изборен кодекс“, уточни Манолова.

По думите й от Обществения съвет са дали „добра оценка“ на проекта.

„Има много резон в предложенията, които правят. Един кодекс винаги може да бъде подобряван, особено, когато става дума за първоначални текстове. Ще се съобразим с мнението на гражданските организации. Част от предложенията, които бяха направени, ще бъдат отразени в текстовете на проекта, които ще започнем да обсъждаме през следващата седмица“, заяви Манолова.

Сред основните пунктове в становището на Обществения съвет е създаването на изборен регистър, което се приема от членовете на комисия и е включено в законопроекта, но ще се случи на базата на следващите избори и ще на практика ще заработи едва след това.

„По отношение на машинно гласуване, по всяка вероятност такова ще има още на следващите избори, но то ще бъде пилотен проект, тоест ще върви успоредно с досегашния начин на упражняване на вота и няма да бъде въведено във всяка една секция, а просто ще послужи за проба“, обясни Манолова.

Ще бъдат обсъдени и някои от другите предложения от гражданския сектор, но има и такива, които Манолова отхвърля. Като удължаването на мандата на ЦИК, но въвеждането на ротационен принцип за членовете му или въвеждането на избирателни райони в чужбина.

Крайният срок, в който временната комисия трябва да излезе с проектозакон, е 17 октомври.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за всяко дете, от юли пропан-бутанът и метанът за автомобилите да […]

 

„Силно ме вълнува какво става с работещите, защото именно те трябва да изкарат икономиката от ситуацията, в която сме. Това, че […]

 

Милионери теглят част от парите си от банките и ги влагат в имоти или бизнеса си заради високата инфлация. В края […]

 
 

към началото