твоята гледна точка
Катаджиите докладват всяка спряна кола, ние ги докладваме в нета при намек за подкуп
Автор Vnews, добавено на 27.09.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

МВР въвежда система, чрез която шофьорите ще могат да подават оплаквания в интернет, ако катаджия ги спре на пътя и им поиска рушвет, за да си затвори очите за някое нарушение. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев.

„Веднага щом получим такъв сигнал, на мястото ще бъде изпратен екип, който да направи проверка”, обясни още Йовчев. Освен на интернет платформата водачите ще могат да подават сигнали и за неправомерни действия от Пътна полиция и по телефона. За целта вече се подготвя гореща линия, която също се очаква да стартира съвсем скоро. Ако при подаден сигнал се докаже, че униформеният е превишил правата си, то той ще бъде наказан. По телефоните и интернет ще могат да се подават оплаквания и ако катаджията ни спре без причина. Според разпореждането на вътрешния министър пътните полицаи ще могат да вдигат палката само при четири случая. Първият е, когато шофьорът извършва видимо нарушение пред патрула на КАТ – като минаване на червено или говорене по телефона. Вторият – когато се вози опасен товар. Третият е при съмнение, че водачът е употребил алкохол и упойващи вещества, което се издава по неадекватното му шофиране, а четвъртият е, когато има данни, че шофьорът е бил участник в катастрофа или престъпление.

„При всеки един от тези случаи полицейските служители трябва да съобщават по радиостанцията, че спират автомобил и причината за проверката. Това ще повиши възможностите за контрол“, коментира Цветлин Йовчев. Освен че предварително трябва да казват на дежурните за проверката на пътя, униформените ще трябва да съставят и специален документ, подобен на доклад. В него ще се съдържат всички данни за водача, автомобила, времето, мястото и причината за инспекцията. Формулярът ще се изготвя от двамата полицаи, като се предвижда в определени случаи, когато има установено и нарушение, шофьорът също да се запознава със съдържанието му и да поставя своя подпис. По този начин катаджиите ще бъдат контролирани колко проверки са направиликолко шофьори са санкционирали и колко са пуснали. „Предвиждаме да раздадем и таблети на патрулните полицаи, в които също да се въвежда информация за всички случаи, в които има спрян автомобил. Всичко това се прави, за да се предотврати корупцията от поделенията на Пътна полиция, каза още вътрешният министър. На таблетите ще може да се прави и справка в реално време дали шофьорът има предишни нарушения, дали е платил застраховката си „Гражданска отговорност” и дали колата му се издирва за нещо.

Разполагат патрулите в опасни участъци
Патрулките и катаджиите вече няма да седят скрити в храстите, а ще излизат пред тях, за да се забелязват. Предвижда се екипите да бъдат позиционирани на опасни участъци с повече катастрофи. Това е една от новите инструкции за работа на пътните полицаи, които вече под засилен контрол се прилагат от вчера. „Сменяме изцяло логиката ­ аз не искам да хванем нарушителите и след това те да си платят глобата, а да се намалят пътните произшествия и броят на ранените и загиналите по пътищата. Смисълът на пътния контрол е да има по-малко инциденти“, поясни Цветлин Йовчев. Затова и разположението на пътните патрули ще бъде в онези точки, в които има най-висока концентрация на произшествия. Катаджиите пък ще стоят не както досега „зад храстите“, а пред тях ­ т.е. преди опасния пътен участък“, обясни още вътрешният министър.
Колите на МВР с GPS

След поставянето на джипиеси ще се знае дали полицаите патрулират по кварталите или спират коли.

Колите на Охранителна полиция и патрулите на КАТ ще бъдат снабдени с GPS, предвижда още една от мерките на МВР за спирането на корупцията и по-затегнатия контрол на униформените. По този начин ще се знае къде точно се намира всеки служител и дали точно изпълнява разпорежданията на съответния си ръководител.„Така например ще се избегнат случаите, когато униформените, вместо да патрулират в определен район за ограничаването на престъпността, те застават, за да спират коли”, обясни министър Йовчев. Той допълни още, че кражбите по домовете са основен проблем, а малка част от полицаите работят по тях. Това говори, че имало неправилно разпределение на служителите. С въвеждането на новите мерки и промени в Закона за МВР се очаква и този проблем да бъде решен.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви: Сменяме началници, ако не се справят с корупцията

 Полицейски шефове, които не успеят да се справят с корупцията на пътя, ще бъдат отстранявани от служба. Това обяви вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев след Националното съвещание на МВР.„Въвеждането и влизането в сила на една инструкция автоматично няма да реши проблема. Това ще отнеме доста време, много усилия на министерството, на колегите, но аз мисля, че скоро ще имаме положителни резултати и ще вървим в тази посока независимо какво ще ни струва“, заяви Йовчев. Той обаче е категоричен, че ако тези мерки, които се въвеждат, не дадат резултат, ще има сменени и уволнени началници на полицията.„МВР не е изолиран остров в българското общество. Подкупите са двустранен процес. Нека обществото спре да дава подкупи, а полицаите ще си понесат отговорността”, допълни в тази връзка вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи финансови задължения в сравнение с тези на заетите на пазара […]

 
Властта

Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще […]

 
Здраве и красота

Кайсиите, или абрикосите, са вкусни и сочни плодове, които са пълни с полезни витамини и минерали.

Те са известни със своята сладка […]

 
Жълто

Дъщерята на Ари Булон, който твърди, че е син на Ален Делон, е поискала от съд в Женева да назначи разреши […]

 
 

към началото