твоята гледна точка
Касата плаща на болниците за качество, родителите плащат 1/2 от здравната вноска на децата
Автор Vnews, добавено на 26.09.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Болниците могат да бъдат финансирани от здравната каса по клинични пътеки, съобразени с качеството на предлаганите от тях здравни и лечебни услуги. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева в четвъртък след среща с директорите на университетските и областните болници в страната. Срещата беше по повод на големия финансов дефицит в болничното лечение и проблемите на здравната каса, която не може да го покрие.

Към края на август задълженията на болниците са близо 327 млн. лв., като от тях 65 млн. лв. са просрочени. Преразход има по всички пера, затова се спират важни проекти като въвеждането на електронната рецепта.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова доразви идеята на министъра лечебните заведения да бъдат разделени на класове според качеството и сложността на приложеното лечение.

„Един обикновен апандисит, например, ще може да се лекува в лечебните заведения с най-нисък клас“, даде пример Тодорова. „Ако обаче възникнат усложнения, пациентите ще бъдат прехвърляни съответно в болници от втори и трети клас, където материалната база и компетентността на медицинския персонал са на по-високо ниво. Клиничните пътеки за по-добрите болници ще бъдат по-скъпи“, каза д-р Тодорова.

За да бъдат класифицирани лечебните заведения, които искат да подпишат договор с НЗОК, те ще трябва да отговарят на списък от ясни критерии в зависимост от равнището на компетентност, апаратурата и иновативните диагностични технологии, с които разполагат.

„Високотехнологичните болници не могат да получават колкото най-малките“, каза Румяна Тодорова, като подчерта, че това е истинска реформа, а останалото са „само кръпки“. Тя обаче каза, че няма какво да бъде направено по въпроса с пренасищането на София с високотехнологични болници и дефицитът на такива в други региони.

Вече години наред университетските и областните болници, които са ключови за здравеопазването и поемат 80% от пациентите в страната, са в много лошо финансово състояние, посочи здравният министър. Тя даде примери за състоянието на болниците.

Университетската болница в Стара Загора вече се намира в практически фалит. Много е лошо положението и във Военно-медицинската академия, както и във Видинската болница. От министерството и здравната каса обаче уверяват, че до затваряне на болнични заведения няма да се стигне.

В най-добро финансово състояние в момента се намират болниците „Св. Марина“ – Варна и „Св. Екатерина“ – Габрово.

По думите на Андреева, пагубно за здравеопазването ни е отварянето през последните години на 32 болници без ясни критерии, както и трансферът на 1.4 млрд. лв. от здравно-осигурителни вноски към държавния бюджет през 2010. Пренасочването на средствата бе извършено по настояване на тогавашния финансов министър Симеон Дянков.

Какви мерки да бъдат взети за заздравяване на здравеопазването, ще решава работна група, в която ще влизат и експерти от болниците.

„След това ще седнем заедно с другите политически партии, за да обсъдим мерките“, обясни здравният министър и изрази надежда да не се стига до междупартийни конфронтации, когато ставало дума за здравеопазване.

Министърът посочи, че се обмисля и вариантът да се подели здравната вноска за дете между държавата и родителите. „Мисля, че това ще се случи“, заяви здравният министър.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес ще бъде предимно слънчево, но преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгли или ниска облачност. Към края на деня от северозапад ще започне ново увеличение на […]

 

След като стана ясно, че гърци купуват българско олио и с боя го „превръщат“ в зехтин, сега Интерпол съобщава, че проблемите […]

 

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За […]

 
 

към началото