твоята гледна точка
Смятат наново 53 хиляди пенсии
Автор Vnews, добавено на 26.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

53 хил. пенсии, които в момента са ограничени от тавана от 770 лв., да бъдат преизчислени от следващата година.

„Идеята е да се въведе максимален осигурителен доход за годините отпреди 2000 г., когато такъв нямаше. Така старите пенсии ще бъдат ограничени от него и при отпадане на тавана за всички пенсионери няма да има пенсии по 10-15 хил. лв.“, коментира Иван Нейков, член на консултативния съвет към социалния министър. По предварителни изчисления при такова преизчисление най-големите пенсии ще са в размер на 40% от максималния осигурителен доход, но без да бъдат ограничавани административно.

Самият таван на пенсиите пък ще отпадне от законовите текстове за всички пенсионери.
Около такъв вариант са се обединили повечето от експертите в консултативния съвет.

При преизчисление на ограничените пенсии по новия начин и максимален осигурителен доход от 2400 лв. за догодина означава, че големите пенсии ще са по 960 лв. При подобно преизчисляване на пенсиите допълнителните разходи за НОИ ще са равни на 6 млн. лв. на месец, или 72 млн. лв. на година.

Подвариант е да се вдигне на 40% сегашното ограничение на пенсията до 35% от максималния осигурителен доход. При него от сегашните 53 хил. души с ограничение на доход ще останат само 11 хил. С голяма вероятност е и таванът на пенсиите да отпадне само за новите пенсии, а старите да останат ограничени с 35% от максималния осигурителен доход. Това означава сегашните пенсии от 770 лв. да се вдигнат догодина до 840 лв.

„Все още вариантите са на ниво експертни предложения, а не политически решения и не бива да бъдат приемани като окончателни“, коментира социалният министър Хасан Адемов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

А преди 9-и клас ще има национални входни равнища по български, математика и природни науки
Задачите във външното оценяване за 10-и клас ще бъдат променени още от 2024 […]

 

Нов анализ на учените от Climate Central показва какво ще се случи със света, ако глобалната температура продължи да се покачва. […]

 
 

към началото