твоята гледна точка
Не плащаш 10 години – отпада ти дългът
Автор Vnews, добавено на 26.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Неплатените необезпечени дългове да се заличават след 10 години. Тази идея на депутата от ГЕРБ Емил Радев, която отлежава в парламента от началото на годината, в сряда вечерта получи изненадващата и на практика единодушна подкрепа на правната комисия. Депутатите приеха на първо четене нов член в Закона за задълженията и договорите. С него се въвежда 10 години абсолютна давност за задълженията на граждани. Това означава, че ако 10 г. от датата, на която е трябвало да дадете парите, все още не сте ги платили, дългът ви ще изчезне.

В момента давността за дългове е 5 г. (или 3 г. за ток, парно, вода и т.н.), но тя започва да тече наново с всяко действие на кредитора за събиране на дълга – завеждане на дело в съда или при съдебен изпълнител. Това може да продължи до безкрай и хората се превръщат във вечни длъжници, защото не могат да направят нищо, за да излязат от тази ситуация, твърди Радев.

Ако бъде приета окончателно от парламента, промяната ще засегне само гражданите и няма да важи за фирмите. Десетгодишната давност ще се отнася за всички задължения на физически лица – за ток, парно, вода, телефон, потребителски кредити, за заеми между приятели и съседи. Тя обаче няма да се прилага за ипотечните кредити например и за всеки друг заем, по който парите са отпуснати срещу обезпечение. При тях очевидно длъжникът има имущество, с което може да се издължи.

Промяната може да помогне на хората, изтеглили големи ипотечни кредити по време на имотния бум, когато цените бяха значително по-високи. Сега често се случва, ако банка им вземе имота, той да се продаде на значително по-ниска цена от отпуснатия кредит. Така човекът продължава да дължи част от парите. Ако промените влязат в сила, 10 години след като е продадено ипотекираното жилище, дългът ще се заличава.
От давността няма да се ползват разсрочените или отсрочените дългове.

На заседанието присъстваха депутати от всички парламентарни партии без “Атака”, 11 гласуваха “за” и двама се въздържаха. Никой не беше против. Аргументът на въздържалите се, единият от които бе Янаки Стоилов от “Коалиция за България”, беше, че искат да се запознаят с проблема по-задълбочено, а не, че не подкрепят идеята. “Проблемът има голямо социално значение. Решението му може да се приеме и за част от борбата с монополите”, коментира Стоилов. Зам.-шефът на парламента Христо Бисеров (ДПС) заяви: “Ще подкрепя проекта. Това е добра стъпка.”

Всички в комисията обаче решиха, че ще дадат повече време между първо и второ четене на промените и при положение, че е предвидено да влязат в сила 6 месеца след приемането им, в най-добрия случай ще започнат да действат от средата на 2014 г.
Основните опасения от промяната са да не се стигне до умишлено протакане от некоректните длъжници, които да не плащат и само да чакат да изтекат 10 години и да се отърват от задължението си.

Емил Радев защитава промяната с аргумента, че с изтичането на 10 години дори държавата заличава задълженията за данъци. “Държим хората длъжници до живот, а след това дълговете се наследяват и от децата им. След като кредиторът за 10 години не е успял да си събере парите, значи няма откъде.”Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото