твоята гледна точка
Сър Робърт Скот пред Дарик: Светът е започнал от Варна
Автор Vnews, добавено на 26.09.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

„Светът в повечето случаи не знае, че най-старите археологически артефакти са намерени по тези земи. Всъщност май светът е започнал от Варна“, сподели в интервю за Дарик Варна сър Боб Скот – ръководил избирането на Ливърпул за европейска столица на културата през 2008 г..

Вече е ясно и мотото на варненската кандидатура – „Бряг на вдъхновението“, разкри сър Боб Скот. „Интересно за западноевропейците като мен е, че Черно море е нещо, което е доста отдалечено и мистично за нас. Варна е най-източната врата към Европа. Разкриването и отварянето на Черно море към западноевропейците ще е нещо наистина интересно“, коментира британецът. 18 октомври е крайният срок за подаване на апликационната форма в Министерство на културата. Пресяването на 10-те градове кандидати ще стане до края на тази година. В края на тази година в надпреварата ще останат може би 4 от градовете кандидати, а окончателният подбор ще бъде направен следващото лято.

„Трудно е в момента да се каже дали Варна ще спечели надпреварата. Градът има много големи шансове, като в момента основната цел е достигане до втория тур. Първият етап на селекция обаче е по-неясен, тъй като не се знае какво конкурентите ще посочат като предимства“, коментира британският консултант на варненската кандидатура. Неговият опит показва, че обикновено столиците не се представят добре в тези надпревари.

Много от градовете, които са станали Европейска столица на културата, правят голям напредък в развитието си. Тези, които не го правят, губят просто възможности, изтъкна британецът. „Ако отидете във Вилнюс или Печ (бел.ред. Европейски столици на културата съответно през 2009 и 2010), няма да видите някакъв голям напредък. Но ако отидете в Марсилия тази година, ще видите фантастичните инвестиции, направени там“, каза още британецът. По думите му, след домакинството на Ливърпул напливът на студенти там се е увеличил с 15 %.

„Това е като да дадеш подарък за дете – може да го използва, но може и да го захвърли в ъгъла“, отбеляза консултантът на Варна. Според него градът ни има добри предпоставки за спечелване на домакинството, с фестивалите и традициите, има място за творческите процеси, а и Варна е град, който е прекрасно място и хората обичат да го посещават.

Според сър Боб Скот със спечелването на титлата Европейска столица на културата Варна ще има възможност да стане целогодишна туристическа дестинация. Нужно е обаче да бъде подобрена музейната и пътната инфраструктура. Хубаво би било да бъде преместено пристанището и мястото да бъде превърнато в атракционна зона.

Трябва да се поработи и в посока информиране на обикновения гражданин. Важно ще бъде всички жители на града да бъдат привлечени в кампанията. Добре за Варна ще бъде да се открият възможностите за спонсорство и привличането на големи компании като партньори на кандидатурата. „Цялата туристическа индустрия – от летището до всеки един от хотелите, трябва да бъдат ентусиазирани поддръжници, защото те са реалните бенефициенти на увеличения туристопоток“, посочи британският специалист.

Сър Боб Скот вече е провел няколко срещи с кмета Иван Портних. Поредната предстои утре. На нея специалистът ще посъветва градоначалника да бъде ентусиазиран, а кандидатурата да стане един от основните приоритети в мандата му. Според британския експерт е много важно е пред оценяващата комисия да се покаже истинско желание за победа. „Искаме“, а не „заслужаваме“ да бъдем столица на културата – това е по-правилният подход.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

БНБ не вижда непосредствен проблем от ускореното ипотечно кредитиране, но вижда потенциален риск. Заради това централната банка е решила да смени подхода – […]

 
Властта

Съединението прави силата, това трябва да ни води. В момента държавата е много слаба. Всъщност по-нестабилна не е била никога.

Това заяви […]

 
Здраве и красота

Мускулната дейност подобрява едновременно физическото здраве и умствената дейност. Това заключение от множество проучвания обаче не се ползва с голямо доверие […]

 
Жълто

45-годишната звезда спря да се среща с приятели за 12 месеца, за да прекъсне серията на лошите си връзки, и сега […]

 
 

към началото