твоята гледна точка
Бюджет 2014 щял да ускори три пъти икономиката
Автор Vnews, добавено на 26.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Тройно по-висок ръст на икономиката през 2014 г. спрямо настоящата, прогнозира финансовият министър Петър Чобанов на форум, организиран от Ройтерс. По думите му през следващата 2014 г. българската икономика ще нарасне с до 2% в резултат на политиките на правителството за постигане на растеж и заетост. На фона на оптимистичните прогнози за 2014 година обаче Чобанов занижава очакванията си за ръста на икономиката през настоящата година. Резултатите от второто тримесечие на тази година не дават основание да очакваме възстановяване на икономиката, като очакваният икономически ръст за 2013 г. е около 0,6%, става ясно от думите на финансовия министър.

Според него основен проблем за ниския ръст продължава да е ниското ниво на инвестиции в страната. Занижаването на прогнозата за икономическия ръст през тази година се случва за трети път. Първо, по времето на служебния министър на финансите Калин Христов официалната прогноза за ръст на БВП беше намалена от оптимистичните очаквания на бившия министър Симеон Дянков за 1,9% на 1%. След това в началото на септември, отново в изказване пред Ройтерс, министър Чобанов отбеляза, че очаква ръст между 0,6 и 0,8 на сто. Докато сега в последната прогноза, очакванията на финансист номер 1 се заковават на песимистичните 0,6%. Чобанов уточни още, че за следващата година ще се стремим към бюджетен дефицит под 1,8-2% от БВП.

При положение, че за настоящата година дефицитът беше увеличен до 2% с актуализацията на бюджета. От гледна точка на външния дълг България има възможност да набере до 400 млн. евро до края на годината, но все още предстои да бъде решено дали това ще бъде под формата на синдикиран заем, или на еврооблигации, посочи Чобанов. През следващата година ще се наложи излизане на международните пазари, за да се рефинансира емисията на глобални доларови облигации с падеж през януари 2015 г. в размер на 1,1 млрд. долара, припомни финансовият министър. За целта страната ни ще започне да наблюдава финансовите пазари отблизо още от началото на 2014 г.

Според Чобанов в страната няма „политическа криза“, а протестите са намалели след обсадата на парламента през юли. „Политическата среда е доста предизвикателна, но тя помага да бъдем по-съсредоточени и да представяме реформи и мерки, които да помогнат за връщането на растежа“, казва Чобанов. Според него скоро резултатите от мерките по отношение на подобряване на бизнес средата ще станат видими. Към момента няма възможност за слагане на минимален необлагаем доход, но в диалог със социалните партньори може да се търсят варианти за увеличение на минималната работна заплата през 2014 г., стана ясно от думите на Чобанов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Всички зам.-министри освободени, премиерът заподозря в това саботаж
Петков видя възможност да изкарат и 4 г.
Борисов призна – ако Нинова не се беше дръпнала, щяхме да имаме правителство с първия мандат. Тя […]

 

В София доскоро с 1 средна заплата можеше да се купят 0,8 квадратни метра, сега – само 0,65
Наемите растат […]

 

Общите събрания на ВКС и ВАС нямат свой човек в комисията в новия законопроект на партията на Бойко Борисов

Проект за изцяло […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото