твоята гледна точка
БСП прекроява Закона за досиетата
Автор Vnews, добавено на 25.09.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Имената на бивши и настоящи началници на отдели и сектори в служба „Военна информация“ и Национална разузнавателна служба“, агенти на Държавна сигурност, ще останат тайна. Това предвижда промяна в настоящия закон, внесена от БСП и „Атака“.

Основният мотив на соцдепутатите е, че ако самоличността им бъде разкрита, това би провалило прикритието на наши разузнавачи зад граница. Обявяването на принадлежност на действащи служители пък щяло да доведе до разгласяване на държавна тайна, пише още в мотивите, като се създава възможност да бъдат установени лица, оказали или оказващи помощ в оперативно-разузнавателната дейност.

Разкриването на наши разузнавачи под прикритие в чужбина пък ще „дългосрочен ефект върху разузнавателните способности на двете служби“. Младен Червеняков (БСП), който е един от вносителите, обясни пред „Стандарт“, че в скоро време се очаква Комисията по досиетата да започне проверка в двете служби. Причината е, че двете разузнавания бойкотираха изпълнението на закона и не предадоха списъците с щатния си ръководен състав. Проблемът тогава събра директорите на „Военна полиция“, НРС и председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов при президента Росен Плевнелиев. Тогава бе постигнато споразумение НРС да предаде списъците си до края на септември, а „Военна полиция“ до края на годината. Тогава президента обяви, че няма да допусне „връщане назад“, визирайки именно такава промяна в закона, каквато предлагат от БСП сега. „Ще се противопоставя на подобен опит“, категоричен бе той тогава.

Предишните поправки, с които ръководните кадри на „Военна полиция“, НСО, НРС и ДАНС бяха включени като подлежащи на проверка, бяха приети през 2011-а година от ГЕРБ и „Синята коалиция“. Председателите, техните заместници и директорите на дирекции остават в обхвата на закона.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия задължава производителите на перални и телевизори да осигуряват и ремонта им.

Това предвижда ново  предложение за общи правила за насърчаване на ремонта на стоки. Тяхната цел е икономии за потребителите […]

 

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове […]

 

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство – организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива […]

 
 

към началото