твоята гледна точка
БСП иска отмяна на забавачката за 5-годишните
Автор Vnews, добавено на 25.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

БСП лансира вчера поредните идеи в областта на образованието, по част от които има сериозно разминаване между соццентралата и разбиранията на просветния министър проф. Анелия Клисарова. Социалистите ще предложат задължителната предучилищна подготовка за 5- и 6-годишните деца да се провежда само в детските градини, а не и в училищата, каквато възможност се допуска и в момента. Дори стигат по-далеч – в годината, в която изтече гратисният период и двугодишната подготовка преди постъпване в училище, да стане задължителна, БСП ще мисли дали тя да не отпадне за 5-годишните.

Намеренията за промени в областта на образованието вчера обяви шефът на просветната комисия в парламента Ваня Добрева, която представи приоритетите на соцпартията в областта на образованието. „Сегашната законова разпоредба трябва да се преосмисли, тъй като допуска малчуганите да учат с 19-годишни ученици, ако се подготвят в училищата“, мотивира нуждата от промяна Добрева. По-късно пред „Сега“ тя уточни, че само ще поставят темите на обсъждане и ако се окаже, че сегашната система е работеща, няма да я променят.

И двете намерения бяха оповестени без статистика колко от 5- и 6-годишните посещават задължителната предучилищна подготовка и колко от тях са в училищата. Най-големи проблеми с осигуряването на места за детските градини и за предучилищната подготовка има в София и големите градове. „В столицата няма необхванати и всички деца посещават заниманията в детски градини и училища“, заяви шефката на дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева. Според нея в момента няма актуални данни колко от малчуганите са в предучилищни класове в школата, тъй като до 1 октомври е срокът за заверка на списъците със записаните.

Идеите на БСП за 5-годишните се разминават със заявеното намерение на просветния министър проф. Анелия Клисарова задължението да остане и това да залегне в новия закон за средното образование. Разминаване между Клисарова и „Позитано“ 20 имаше и в позицията за финансирането на частните училища – идея, предложена от ГЕРБ. По този повод вчера от БСП отново повториха, че държавата няма да дава пари на частните школа.

Задължителната предучилищна подготовка за 5- и 6-годишните бе одобрена от ГЕРБ през 2010 г., но с двегодишен преходен период. Законовият регламент влезе в сила от учебната 2012/2013 г. Гратисният период бе предвиден след настояване на общините, които бяха принудени да направят солидни инвестиции, за да осигурят места за всички деца. Родителите също протестираха с мотива, че те преценяват кога да си изпратят детето на детска градина. ГЕРБ искаше да въведе задължителна забавачка и за 4-годишните, но срещна сериозен обществен отпор.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Премиерът Денков във Виена на 4 октомври, за да убеди австрийците

Втори опит да влезе в Шенген ще направи през декември България. Той идва точно година след като Австрия и Нидерландия блокираха членството ни заедно с това […]

 

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) започна да разглежда “безпрецедентно” дело в сряда, заведено от шестима младежи срещу 32 европейски […]

 

Днес облачността ще бъде разкъсана, над планинските райони предимно значителна, почти без валежи. В сутрешните часове на места в Източна България […]

 
 

към началото