твоята гледна точка
Регионални звена саботират европроекти във варненски общини заради бонуси
Автор Vnews, добавено на 24.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Регионалните звена не помагат на бенефициентите по европроектите, а дори ги подвеждат с препоръки, които противоречат на изискванията на Управляващия орган – Министерството на финансите. Това бе извода, до който стигнаха представителите на варненски общини по време на кръгла маса под мотото „Научени уроци – казуси и решения при изпълнението на европроекти“ с модератор Иван Иванов, експерт към асоциация „Прозрачност без граници“.

Според общинските служители, които работят по европроекти, от самите регионални звена подават анонимни сигнали до Управляващия орган и впоследствие получават бонуси, заради наложените финансови корекции на общините. В резултат на днешната среща бе предложено отговорността между бенефициентите, звената по междинен и последващ контрол да бъде споделена. Така също държавните служители да получават бонуси при реализацията на успешни проекти, което пък би повишило тяхната мотивация за работа.

Инж. Коста Стоянов, представител на община Бяла изтъкна, като тревожна тенденцията на постоянна смяна на политическа основа на служителите в Управителния орган. С всяка смяна на правителство се сменят експерти, успоредно с това и правилата, което рефлектира върху бенефициентите. „Законът за обществените поръчки предстои да бъде променен и с това ще бъде допълнително усложнена работата на бенефициентите. В момента община Бяла работи по 10 проекта предимно в сферата на пътната и социална инфраструктура на стойност над 20 млн.лв. С реализацията на европроекти се увеличи значително броят на туристите в нашата община, а много руснаци закупиха и жилища,“ каза още инж. Стоянов.

Сред проблемите, с които се сблъскват общините при кандидатстването и реализирането на европроекти са липсата на оборотни средства, трудностите при отчитане и тежките процедури на съгласуване. 318 са общините, фирмите и неправителствените организации от областта, които работят с европейско финансиране. 45% от бенефициентите се налага да представят по няколко пъти едни и същи документи пред различни звена. В тази връзка на днешната среща бе предложено да се води история на всеки проект в електронен вид, което ще улесни бенефициента. Друга препоръка, с която излезе кръглата маса бе синхронизиране на работата на сертифициращия орган и Министреството на финансите.

34% се оплакват от лошата комуникация с администрацията, а неправителственият сектор се чувства най-засегнат в това отношение. Процедурите за избор на изпълнител са съществен проблем за над една трета от общинските администрации, 22% от НПО-тата и едва 11% от фирмите. Проверките по проектите от няколко институции затрудняват всеки пети бенефициент от Варненска област.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения, включително по 31 точки в нарушаване на Закона за шпионажа, като част от разследването на специален прокурор Джак Смит за […]

 

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде по-ниско от средното за юни.

До полунощ явленията навсякъде ще затихнат и […]

 

Премиерът назначи първите двама зам.-министри. Гълъб Донев за недоволството, че уволнил досегашните: Явно нямат кадри

Рекорден брой съветници ще назначи в политическия си кабинет новият министър-председател […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото