твоята гледна точка
Проф. Емилия Друмева: Пеевски е депутат и ще остане такъв
Автор Vnews, добавено на 24.09.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

По всяко дело съдът може да реши да направи изслушване, което представлява допълнително събиране на доказателства. Това каза днес пред БНР конституционалистът проф. Емилия Друмева във връзка с процедурата, с която Конституционният съд отложи решението си по казуса с прекратяването на депутатските правомощия на Делян Пеевски.

Съдът днес покани Пеевски, за да го изслуша на 8 октомври.

„Съдът формулира становището си, след като проучва фактическия материал, подвежда го под правните норми и след като се изучава делото от правна страна, тогава съдът се произнася. Очаква се, че ще допълни нещо към информацията, която има и която ще преценява“, каза проф. Друмева, която е бивш член на Конституционния съд.

„Съдът е господар на процеса и ако смята, че му трябват допълнителни доказателства и изяснявания, ще ги търси“, подчерта Друмева.

За случая с Пеевски тя направи някои уточнения за правната фигура на несъвместимост между мандата на депутат и изпълнение на държавна служба.

„Нито Конституцията, нито законодателството съдържат забрана действащ депутат да бъде избиран или назначаван на държавна служба. От момента, в който такъв действащ депутат бъде избран или назначен на държавна служба възниква несъвместимост и в един кратък срок следва да бъде ликвидирана, тъй като самата Конституция не позволява съвместяване на мандата на депутат и изпълнение на държавна служба.

Тя е убедена, че подаването на оставка като депутат не е достатъчно конкретното лице да се смята с прекратен мандат.

„Това предсрочно прекратяване на мандата на базата оставка е сложен фактически състав, който включва подаване на оставка и гласуване на тази оставка от НС. Имало е подаване на оставка, след това оттегляне на оставка при случая Пеевски. Вторият момент не е консумиран. НС не е гласувало оставката, поради което не е налице прекратяване на мандата на депутат, въз основа на подадена оставка. Той си остава депутат към момента, това е моето мнение“, коментира Емилия Друмева.

Попитана дали КС ще вземе решение на база чисто юридически аргументи или ще се повлияе от обстановката в страната, Друмева отговори, че съдиите са с голям опит, ще произнесат точното решение, а решението на КС обвързва всички.

„Има практика на конституционни съдии и тя също трябва да се вземе предвид. Припомням, че още в първите години от прилагането на Конституцията има практика, когато НС със свое решение не освобождава депутат, който си е подал оставката. Сигурна съм, че съдът ще има предвид и ще се опре и на практиката на НС и на практиката на самия съд в предишни години“, коментира проф Друмева.

Миналата седмица професорът по конституционно право Георги Близнашки защити своята теза – че е изключено Пеевски да се върне в Народното събрание, защото през юни той влезе във функциите си на председател на ДАНС и тогава окончателно е изгубил правата си на депутат.

„Самите управляващи едва ли биха искали Делян Пеевски да се върне в парламента, тъй като той се превърна в символ на злото“, каза професорът. Според него Пеевски е бил избран, „за да свърши мръсната работа на децата на номенклатурата, които за първи път от доста години насам губят позиции“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На изборите ще бъдат осигурени 1500 допълнителни машини за гласуване, за да се спазят изискванията на Изборния кодекс.

Този ангажимент пое публично премиерът Стефан Янев във вторник. Правителството даже е съдействало на […]

 

Седмичният брой случаи на COVID-19 по света намалява за седма поредна седмица – най-дългият период на спад от началото на пандемията, […]

 

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса, съобщиха от […]

 
 

към началото