твоята гледна точка
Проф. Емилия Друмева: Пеевски е депутат и ще остане такъв
Автор Vnews, добавено на 24.09.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

По всяко дело съдът може да реши да направи изслушване, което представлява допълнително събиране на доказателства. Това каза днес пред БНР конституционалистът проф. Емилия Друмева във връзка с процедурата, с която Конституционният съд отложи решението си по казуса с прекратяването на депутатските правомощия на Делян Пеевски.

Съдът днес покани Пеевски, за да го изслуша на 8 октомври.

„Съдът формулира становището си, след като проучва фактическия материал, подвежда го под правните норми и след като се изучава делото от правна страна, тогава съдът се произнася. Очаква се, че ще допълни нещо към информацията, която има и която ще преценява“, каза проф. Друмева, която е бивш член на Конституционния съд.

„Съдът е господар на процеса и ако смята, че му трябват допълнителни доказателства и изяснявания, ще ги търси“, подчерта Друмева.

За случая с Пеевски тя направи някои уточнения за правната фигура на несъвместимост между мандата на депутат и изпълнение на държавна служба.

„Нито Конституцията, нито законодателството съдържат забрана действащ депутат да бъде избиран или назначаван на държавна служба. От момента, в който такъв действащ депутат бъде избран или назначен на държавна служба възниква несъвместимост и в един кратък срок следва да бъде ликвидирана, тъй като самата Конституция не позволява съвместяване на мандата на депутат и изпълнение на държавна служба.

Тя е убедена, че подаването на оставка като депутат не е достатъчно конкретното лице да се смята с прекратен мандат.

„Това предсрочно прекратяване на мандата на базата оставка е сложен фактически състав, който включва подаване на оставка и гласуване на тази оставка от НС. Имало е подаване на оставка, след това оттегляне на оставка при случая Пеевски. Вторият момент не е консумиран. НС не е гласувало оставката, поради което не е налице прекратяване на мандата на депутат, въз основа на подадена оставка. Той си остава депутат към момента, това е моето мнение“, коментира Емилия Друмева.

Попитана дали КС ще вземе решение на база чисто юридически аргументи или ще се повлияе от обстановката в страната, Друмева отговори, че съдиите са с голям опит, ще произнесат точното решение, а решението на КС обвързва всички.

„Има практика на конституционни съдии и тя също трябва да се вземе предвид. Припомням, че още в първите години от прилагането на Конституцията има практика, когато НС със свое решение не освобождава депутат, който си е подал оставката. Сигурна съм, че съдът ще има предвид и ще се опре и на практиката на НС и на практиката на самия съд в предишни години“, коментира проф Друмева.

Миналата седмица професорът по конституционно право Георги Близнашки защити своята теза – че е изключено Пеевски да се върне в Народното събрание, защото през юни той влезе във функциите си на председател на ДАНС и тогава окончателно е изгубил правата си на депутат.

„Самите управляващи едва ли биха искали Делян Пеевски да се върне в парламента, тъй като той се превърна в символ на злото“, каза професорът. Според него Пеевски е бил избран, „за да свърши мръсната работа на децата на номенклатурата, които за първи път от доста години насам губят позиции“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като депутатите предсрочно прекратиха дерогацията, която ЕК бе дала на страната […]

 

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото