твоята гледна точка
Българските клъстери се сравняват с най-добрите
Автор Vnews, добавено на 23.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Клъстерите в България ще се сравняват с най-добрите в Европа. Това стана ясно по време на пресконференция по проект „КЛАУД – ориентиране на клъстерите към съвременни технологии и модел за съвместно развитие”, организирана от Сдружение „Бизнес Агенция” и във връзка със състоялата се конференция на тема „Как да подобрим конкурентоспособността на компаниите с помощта на бенчмаркинга”.  Проектът е финансиран по четвърта покана на Съвместната оперативна програма за Югоизточна Европа. Водеща организация на проекта е Националната конфедерация на занаятите и малките и средни предприятия – Италия, с участието на партньори от 10 държави – Италия, Гърция, Румъния, Австрия, България, Унгария, Италия, Словакия, Сърбия, Босна и Херцеговина.  КЛАУД  е на стойност 1 584 253 евро и продължава до 30 септември 2014 г. Партньор от България е Сдружение “Бизнес Агенция”. Целта на проекта е да подобри конкурентноспособността на съществуващите клъстери в Югоизточна Европа с помощта на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) и да насърчи излизането им на световния пазар, както и сътрудничеството между тях. В него са включени клъстери от Варна, които ще почерпят от опита на подобни сдружения в Европа.

В конференцията, която се състоя в хотел „Романс Сплендид” участваха представители на клъстери от Варна и региона, част от които участници в проекта.

Бенчмаркингът е процес на идентифициране на собственото представяне с това на най-добрите в съответния бранш компании, разбиране на пътищата, по които те са го достигнали, и възприемане и адаптиране на техния опит за подобряване на собственото представяне. Накратко казано – сравняване с най-добрите. В конференцията се представиха и възможностите за финансиране на клъстерите в България за периода 2014-2020 от Мустафа Чаушов –  експерт от МИЕТ, включи се и представител от водещата организация CNA Болоня, Италия  Марчела Контини, която разказа за, възможности и начини за подобряване на бизнеса и клъстерите. Ключов лектор по темата „Бенчмаркинг за клъстерите” беше  Д-р Ричард Кийгън от Ирландия, който разясни начините за насърчаване на конкурентоспособността на компаниите с помощта на бенчмаркинга и ирландския опит. Интересът към него е бил най-голям, като се има предвид и многобройните въпроси, които участниците зададоха.

„Вече е дошло време за клъстерите в България”, коментира Венцислав Стоев от Асоциацията на българските клъстери. „Когато се представяме като клъстер по различини форуми в чужбина ни гледат по съвсем друг начин, отколкото ако сме просто фирми”, подчерта той и допълни, че е важно към тях да се включат и университетите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото