твоята гледна точка
Белгийският бизнес инспектира „Солвей Соди“
Автор Vnews, добавено на 22.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Компании – членки на Бизнес клуб България-Белгия-Люксембург (БКББЛ) посетиха „Солвей Соди“ на 20 септември 2013 г. Членовете на Клуба, чийто почетен председател е белгийският посланик в България, Н.П. Аник Ван Калстер, се срещнаха с областния управител на Варна г-н Иван Великов, с кметовете на Варна и Девня г-н Иван Портних и г-н Атанас Кузев, както и с представители на белгийската бизнес общност в региона.
Създаден през 2005 г., БКББЛ е официалното средище на белгийските бизнес, социални и културни интереси в страната. БКББЛ активно насърчава и подпомага развитието на отношенията между България, Белгия и Люксембург и в момента наброява около 80 членове (фирми и физически лица).
Г-н Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“, приветства гостите и представи девненския завод, който, с номиналния си капацитет от 1,5 милиона тона годишно, е един от най-големите заводи за синтетично производство на калцинирана сода в България и Европа. Дружеството е и един от най-големите инвеститори в България, с дълбоки корени във Варненска област, който, от приватизацията си през 1997 г., е инвестирал около 1 млрд. лева за устойчивото си развитие, осигуряване на безопасни условия на труд, увеличаване на производствения капацитет, ремонт и реконструкция на съоръженията, изграждане на нова инсталация за когенерация в ТЕЦ „Девен“ и други.
Това беше първо посещението за гостите, които бяха впечатлени от мащабите на производството, от вниманието, отделяно на екологията и безопасността, както и от новаторския подход към дейностите на дружеството и от неговата корпоративна социална отговорност към местната общност. Темите, дискутирани по време на срещата, която последва обиколката на завода, засегнаха сътрудничеството между представителите на белгийския бизнес в България и местните органи на властта в областта на икономиката, околната среда и културната сфера, включително привличането на чуждестранни инвестиции, регионалното развитие, икономическите предизвикателства и кандидатурата на Варна за европейска столица на културата.

На 21.09.2013 г. Н.П. Аник Ван Калстер и г-н Спирос Номикос посетиха Детската площадка от рециклирани материали в кв. Изгрев във Варна, която спечели първа награда в Академията „Иновация в действие“ на „Солвей Соди“. Те обсъдиха с автора на проекта Магдалена Михалева необходимостта да се осигури устойчивост на подобни инициативи и потенциала от дейности за развитието на социално отговорни проекти.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Премиерът Денков във Виена на 4 октомври, за да убеди австрийците

Втори опит да влезе в Шенген ще направи през декември България. Той идва точно година след като Австрия и Нидерландия блокираха членството ни заедно с това […]

 

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) започна да разглежда “безпрецедентно” дело в сряда, заведено от шестима младежи срещу 32 европейски […]

 

Днес облачността ще бъде разкъсана, над планинските райони предимно значителна, почти без валежи. В сутрешните часове на места в Източна България […]

 
 

към началото