твоята гледна точка
Реформаторският блок оцеля на косъм
Автор Vnews, добавено на 22.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

В сериозно изпитание за Реформаторския блок (РБ) се превърна Второто национално събрание на „Движение България на гражданите“, продължило до тъмно снощи.

Въпреки личните приветствия от останалите лидери в блока близо 900-те делегати от формацията на Mеглена Кунева влязоха в лют спор за това дали трябва да станат част от предизборна коалиция с реформаторите. Очакваше се текстът да се гласува чисто формално под формата на политическа резолюция. От трибуната обаче заваляха изказвания срещу подобен съюз.

Защо ни е да влизаме в коалиция, дали няма да повторим съдбата на партиите в СДС преди 20 години, каза от трибуната един от делегатите. Аз съм „за“ РБ, но думата коалиция се споменава за първи път, не съм сигурен, че нашата партия има нужда от това, заяви Пламен Янев. Не липсваха и противоположни мнения. Най-важното ни решение е за участието ни в Реформаторския блок и аз съм „за“, заяви Тома Биков. Лютите спорове продължиха повече от час. Появиха се идеи за промяна на декларацията, така че ДБГ да не встъпи в коалиция с реформаторите. Соломоново решение на безизходната ситуация намери Даниел Вълчев, като смекчи императивния характер на политическата декларация за коалиция с реформаторите. Не може да нямаме никакво доверие в новия Национален съвет, трябва да има дадем мандат за преговори, заяви той от трибуната и предложи нова формулировка. Според нея съветът на партията получи мандат за „общи политически действия с другите десни партии, в това число и за постигане на предизборна коалиция за предсрочни парламентарни избори и за изборите за ЕП“. Лютите спорове обаче накараха Найден Зеленогорски да прикани делегатите да заявят дали подкрепят не само новата резолюция, но и продължаването на пътя с реформаторите. И двете гласувания минаха почти единодушно със „за“.

Събранието продължи напрегнато и по-нататък с гласуването на поправки в устава на партията. Куневистите казаха твърдо „не“ на идеята да сменят ориентацията си от дясна на дясно центристка.

Около 19 часа единодушно бе преизбрана и Меглена Кунева за председател на партията. До късно снощи делегатите избираха и новите членове на Националния съвет.

Меглена Кунева заяви: „За мен Реформаторският блок е платформа, инициатива, възможност. Трябва не просто да прескочим бариерата за парламента. Това е малка цел. Трябва да направим цяла и европейска държавата си. Имам добра памет, помня надписите на централата на СДС, както и всички нападки срещу мен от партиите в РБ. Но смятам, че имаме шанс, предлагам да помним грешките, за да не ги допускаме.“Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като депутатите предсрочно прекратиха дерогацията, която ЕК бе дала на страната […]

 

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 
 

към началото