твоята гледна точка
Овчаров: Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре
Автор Vnews, добавено на 22.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Въпреки че токът поевтиня с около 5 на сто от август и министърът на енергетиката Драгомир Стойнев даде заявка за ново намаление на цената, предшественикът на поста му  Румен Овчаров се изказа доста песимистично.
„Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре. Тъй като непрекъснато се говори, че либерализацията ще спаси въпроса, аз имам мнение, че либерализацията и изкуствените опити за въвеждане на конкуренция в сфери на естествените монополи води до точно обратния ефект“, коментира той по Нова телевизия.

На въпрос защо сегашният енергиен министър Драгомир Стойнев прогнозира ново понижаване на цената на тока, Румен Овчаров отговори с усмивка, че много ще се радва да го види и допълни, че говори обективно и че не иска да бъде лош пророк. „Електроенергията, която се продава, ние я купуваме на цена почти 10 пъти по-висока от цената от атомната електроцентрала в Козлодуй“, коментира още Румен Овчаров.

„Особено през 2012 г., когато ГЕРБ твърдяха, че нямаме нужда от нови мощности и че от „Белене“ няма нужда, вместо да пуснем първия блок в „Белене“, тази година те въведоха 1300-1400 мегавата възобновяеми енергийни източници, главно 1000 мегавата от тях – фотоволтаици. Между другото, по плана на същото правителство до 2020 г. трябва да имаме 300 мегавата, а ние вече имаме 1000. Това е причината, която доведе до рязкото покачване на цената на електроенергията“, обясни бившият министър.

По негови думи цената на тези високи фотоволтаици продължава да се плаща и в момента, а дефицитът, натрупан миналата година, продължава да се трупа и в момента.На въпрос дали не става въпрос за противопоставяне на интересите, свързани със зелената енергия и на тези, свързани с атомната енергия, Румен Овчаров отговори, че това е „елементарен и нелеп прочит“.

„Може да има атомна енергия без възобновяеми източници, но няма как да има възобновяеми източници без атомна енергия. Фотоволтаиците се използват около 1300-1400 часа в годината, вятърните – около 2000 часа в годината, а годината има 8760 часа. Останалото време нали разбирате, че някой друг трябва да остане да работи“, поясни Овчаров.

Относно обвиненията срещу Румен Овчаров, че е подписал особения залог по ТЕЦ „Марица“ 1, заради който централата прави скъп ток, а сметките на хората се явяват залог за години напред, бившият енергиен министър бе категоричен, че всичко това е било измислено и е било етап от поредицата атаки срещу него.

Във връзка с проведената акция заради АЕЦ „Белене“ Румен Овчаров заяви, че я оценява противоречиво: „От една страна съм доволен. Дано органите на реда наистина погледнат какво се случи с проекта „Белене“, защото от 2009-а до 2012-а се харчеха едни пари по този проект, а в същото време той се разрушаваше. Това е най-голямото престъпление за последните 20 години в България. Не става дума за източване на пари, това е най-големият и най-икономически ефективният проект, който позволихме да бъде омаскарен“.
„Не ме дразни нито липсата на отговор, нито самият въпрос кой назначи Делян Пеевски. Опитът да се направи този въпрос в екзистенциален за българското общество в този момент показва, че протестът се изчерпва духовно и идейно, след като Бойко Борисов и реформаторското мнозинство направиха всичко възможно, за да го изчерпат физически“, коментира Румен Овчаров във връзка с нестихващата енергия на антиправителствените протести.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Подготвят промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари
Ще докладват на Агенцията по вписванията кой е действителният собственик на фирми

Пет години без да упражняват занаята след фалит

Адвокатската тайна реално ще […]

 

До 150 лв. ще струва еднодневен плаж през това лято в Приморско, показва заповед за отдаване под наем на ивицата “Младост […]

 

В бъдеще подобно явление има шанс да предизвика интернет апокалипсис

Масивна коронална дупка на повърхността на Слънцето отприщи ветрове към Земята със скорост […]

 
 

към началото