твоята гледна точка
Учебниците втора ръка – рецепта за оцеляване
Автор Vnews, добавено на 21.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Почти няма родител, който да не купува учебници втора употреба. Освен с изписаните отстрани решения на трудни задачи или с подчертаването на най-важните пасажи те са ценни най-вече заради ниската си цена. През последните две години активно се развива и интернет търговията със стари помагала. Темата е най-актуална в първата седмица след 15 септември  когато се пазарува най-много.

Този път обаче ще обърнем фокуса не към учениците и родителите, а към жената зад щанда. Продажбата на учебници втора употреба крепи вече четири години бизнеса на Ангелина Бедрос и съпруга  Николай Цанев от Русе. Те имат малка книжарница, в която

рядко някой влиза да си купи роман

“Работим на ръба, от учебниците втора ръка изкарваме минимална печалба, с която покриваме загубите, и всяка следваща година започваме на червено. Учебникът е нож с две остриета – или печелиш, или губиш, дори фалираш”, обяснява Ани.
Двамата с мъжа  са първите частни търговци, които след 10 ноември 1989 г. излизат да продават книги на масичка до халите в крайдунавския град. След пет-шест години отварят книжарница. Кокетният павилион тогава им струва колкото една гарсониера. Пред дилемата дали да инвестират в собствен обект или в жилище, семейството избира да рискува.
“Казахме си, че няма да работим цял живот на улицата”, спомня си Бедрос. Търговията върви на различни обороти, докато не ги връхлита икономическата криза.
Отначало книжарите даже и не си помислят да се ровят в стари учебници. Клиентите обаче все по-често питат за тях и търсенето принуждава търговците да предлагат втора употреба на щанда. Ани и Николай решават да опитат, защото при стока на консигнация инвестицията и рискът са нулеви. Постепенно продажбите растат, като миналата година стигат

80% дял от целия оборот

През това лято книжарите даже забелязват, че хората търсят само стари учебници. Правилото на клиента е – може и да е омърлян, но да е евтин.
“Причината е в бедността и мизерията, не толкова в практичността”, смята Ани. Дори когато се опитва да убеди родители и ученици, че имат сметка да купят по-запазен и по-скъп учебник втора ръка, за да му вземат поне 80% от цената догодина, повечето предпочитат да се охарчат минимално. Но когато продават, искат възможно най-високата цена. Даже се карат на децата, че не си пазят книгите, за да ги продадат по-скъпо след завършването на класа. Случвало се е да се предлагат и учебници трета и четвърта употреба. Обикновено те са или от прилежни ученички, или точно обратното – от тийнейджъри, които не са ги отворили цяла година.
Нови учебници се купуват само когато наистина не могат да се намерят употребявани или са от друг автор. Издателствата ги подменят на 3-4 години, след като Министерството на образованието обяви конкурс за нова поръчка.
“Новите учебници ги купуваме с 15-20% търговска отстъпка, а не както се заблуждават купувачите, че печелим двойно”, уточнява Ани. Другото условие на издателствата е, че непродадените количества не се връщат и не се заменят.
В бизнеса със стари учебници също има правила. Докато повечето търговци ги вземат на половин цена и си начисляват 20% печалба, Ани и Николай определят стойността според състоянието.
“За запазените предлагам някаква цена и ако човекът не е съгласен, слагам посочената от него с уговорката да му ги върна, ако не успея да ги продам”, обяснява Бедрос. Тя предпочита последната дума да е на клиента, за да се избегнат съмненията за спекулативна стойност.
Понякога

децата са по-претенциозни към цената

на помагалата, друг път – родителите. Докато преди години всички гледали да вземат някой лев от старите учебници, сега безпаричието ги прави по-капризни. “Не знам защо хората постоянно си мислят, че търговецът винаги ги лъже”, огорчена е Ани.
За учениците до 7 клас учебниците са безплатни и втора ръка се търсят предимно сборници, учебни тетрадки и помагала. “Не предвиждаме електронна борса за учебници втора употреба или онлайн книжарница, защото са свързани с време и допълнителни инвестиции. А и не смятам, че е печеливш бизнес”, твърди Бедрос.
В последните две години изникна и друг проблем – учителите казват на децата по кои учебници ще се преподава чак в двете седмици след 15 септември. Това е неудобство и за търговците, които до последно не знаят с какво да заредят. Отделно родителите се лутат из книжарници и борси и стават големите опашки. Проблемът е, че всеки учител има собствени предпочитания по кое помагало да преподава./ТрудСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Цените на горивата изкуствено ще бъдат повишени с допълнителна еко такса. Европейската комисия вече е решила от 2027 г. в схемата за търговия с квоти за въглеродни емисии бъдат включени горивата […]

 

Времето днес ще бъде предимно слънчево. Следобед, главно над източните и планинските райони, ще се развива купеста облачност, но ще бъде […]

 

Днес над югоизточната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на много места интензивни, придружени […]

 
 

към началото