твоята гледна точка
Прокуратурата: Цената на тока е смятана грешно
Автор Vnews, добавено на 21.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Цената на тока не е изчислявана вярно, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е независим орган, Министерството на икономиката и енергетиката не е следило какво правят топлинните счетоводители.

Това са само малка част от нарушенията, които е открила Сметната палата при ревизии в двете ведомства.

Докладите от проверките бяха публикувани на сайта на върховния одитор в петък. Проверките бяха поръчани от предишното Народно събрание през февруари.

Сметната палата е проверила дейността на икономическото министерство от времето, когато министър е бил Румен Овчаров през 2007 г. до служебния министър Асен Василев през 2013 г. В ДКЕВР одитът е за периода между 2007 г. и 2013 г.

„Независимостта на регулаторния орган остава открит проблем въпреки нормативно въведените изисквания за независимост“, пише в доклада. Експертите на ведомството препоръчват комисията да не се назначава от Министерския съвет, за да бъде по-независима.

Ревизорът е открил също така, че „не е спазен принципът цената на тока да отразява действително извършените разходи за предоставената услуга“. Една от причините според Сметната палата е липсата на свободен пазар, както и съществуващото субсидиране на битовите потребители.

Според ведомството трябва да се защитят с по-евтин ток най-бедните, а не всички потребители.

Одиторът е открил, че до септември 2007 г. икономическото министерство не е водило публичен регистър на топлинните счетоводители и така клиентите на топлофикациите не са имали достъп до информацията. Тя е можело да бъде получена само на хартия след запитване. След тази дата регистър се е водил на страницата на министерството, но не се актуализирал.

Регулаторът е критикуван и за това, че не е проверявал достатъчно топлинните счетоводители, както и не е следил дали изпълняват и малкото направени препоръки след проверки.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 декември скиорите могат да атакуват пистите. Не е сигурно дали […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 

Облачността днес ще е променлива, често намаляваща до слънчево. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно […]

 
 

към началото