твоята гледна точка
„Данък лихва“ отива за просвета
Автор Vnews, добавено на 21.09.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Данък „лихва“ няма да бъде премахнат, но парите от налога ще отиват за образование. Това съобщи преди началото на дебатите по управленската програма на правителството в парламента финансовият министър Петър Чобанов. Той нарече критиките от БСП „градивни“. И натърти, че налогът върху лихвите ще бъде насочен изцяло за образователни разходи в Бюджет 2014.

Справка от НАП за 7 месеца показва, че събраният данък върху лихвите до момента е в размер на 55 млн. лв. Увеличение на детските надбавки от догодина и индексиране на пенсиите обеща премиерът Пламен Орешарски при представянето на управленската програма в парламента. „Безспорно държавата не е в състояние да покрие дори минималните финансови критерии за подпомагане на всички социално слаби домакинства, затова усилията са насочени към най-уязвимите групи“, каза министър-председателят. И допълни, че за него са приоритет иновациите и образованието, развитието на експортен бизнес, туризмът и секторът „зелена енергия“.

„Всяка критика е важна, особено доброжелателните критики“, каза още Орешарски по адрес на по-твърдия тон от соцдепутати в последните дни, които се ядосаха на забавените обещания от страна на кабинета за увеличение на минималната работна заплата и оставането на данък „лихва“. Шефката на социалната комисия Корнелия Нинова откри канонадата от въпроси към премиера. И то размахвайки предизборната програма на БСП. Нинова поиска да чуе ясната позиция на Орешарски за семейното подоходно облагане, минималната заплата, замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране и разкриване на 250 000 работни места – все акценти от кампанията на социалистите от вота през май.

„Четири въпроса имам към вас, господин Орешарски, питам Ви ще изпълните ли тези обещания. Ако да – кога, а ако не – защо. Гледайте отговорът да е „да“, защото сме поели ангажименти“, обърна се към премиера Нинова. И красноречиво му посочи текстове от червената предизборна книжка на Коалиция за България. Паметливи ГЕРБери веднага отбелязаха с усмивка, че преди 3 години по време на парламентарен контрол соцдепутатката скочи на лидера им Бойко Борисов с думите „Каня ви да излезем навън и да се разберем като мъже“.

„Всичко, което е заложено в програмата, са наши задачи. Още тази есен ще започне обсъждане по швейцарското правило“, обеща от парламентарната трибуна в края на дебатите Орешарски. И продължи с отговора си към Нинова: „По отношение на минималната работна заплата след около месец, когато внесем проектобюджета и тригодишната прогноза, ще видите базовите възможности за развитието на минималната работна заплата“. „Никой никога не си е представил, че с магическа пръчка в следващ ден ще се създадат 250 000 работни места“, каза още премиерът. А след това върна топката в полето на депутатите, като заяви, че истинските работни места разкрива частният сектор, който се нуждае от „добри управленски практики и законодателни промени“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

А преди 9-и клас ще има национални входни равнища по български, математика и природни науки
Задачите във външното оценяване за 10-и клас ще бъдат променени още от 2024 […]

 

Нов анализ на учените от Climate Central показва какво ще се случи със света, ако глобалната температура продължи да се покачва. […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото