твоята гледна точка
Диабетът от тип 2 дълго остава скрит, открива се чак с усложненията
Автор Vnews, добавено на 19.09.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. С тази диагноза в момента са около 366 милиона души, а се очаква през 2030 г. броят им да достигне 522 милиона.

Диабетът е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишаване на кръвната захар в резултат от нарушение в инсулиновата секреция, инсулиновото действие или и двете заедно.

Проведените изследвания през последните години показват, че съвременният начин на живот и свързаната с него промяна в режима на хранене, намалената физическа активност и затлъстяването са довели до нарастване на заболеваемостта от диабет от втори тип в цял свят, съобщи д-р Гергана Гоцева, ендокринолог в Диагностично-консултативния център “Софиямед”.

Броят на болните от захарен диабет в България е 577 124, като приблизително 466 831 са с диагностицирано заболяване, а към 150 300 остават недиагностицирани.

При тип 1, който засяга деца и по-млади хора, количеството инсулин, отделяно от панкреаса, е недостатъчно или въобще липсва. Обичайно се изявява с високи нива на кръвната захар и свързаните с това силна жажда, често и обилно уриниране, слабост и отслабване на тегло. При диабета от втори тип е нарушено действието на инсулина, известно като инсулинова резистентност.

Среща се все по-често, главно при хора на средна възраст, макар че се увеличават бързо случаите сред млади хора, а дори и при деца. Доказано е, че основните рискови фактори за неговото развитие са наднорменото тегло, затлъстяване и липсата на активна физическа дейност. Този вид диабет обикновено се развива постепенно и незабелязано, без да причинява ясни оплаквания.

Така диабетът може да остане незабелязан и недиагностициран за дълъг период от време и в болшинството от случаите се установява едва при поява на усложненията на заболяването. Причината е, че продължителното поддържане на високи стойности на глюкозата в кръвта води до сериозни увреждания на различни органи – очи, сърце, бъбреци, кръвоносни съдове.

Контролът на захарния диабет продължава цял живот. Болните от захарен диабет (както от тип 1, така и от тип 2) трябва да посещават редовно ендокринолог, но се налагат и консултации с невролог, офталмолог, нефролог, хирург, за да се осъществи прецизен контрол над заболяването и да се предотврати или забави развитие на диабетни усложнения.

Има общи симптоми на двата основни типа захарен диабет – привидно необяснима умора, често уриниране, силна и постоянна жажда, загуба на тегло, гадене и повръщане, замаяност, обърканост.

Ако забележите някои от споменатите симптоми, потърсете специалист ендокринолог. Той ще ви прегледа и след необходимите изследвания ще отхвърли или потвърди заболяването и ще определи какъв тип е.

На 18 септември и 24 ноември 2013 г. от 9 до 13 ч в болница „Софиямед“ ще се проведат безплатни изследвания на кръвна захар и гликиран хемоглобин.

Инициативата е част от кампанията “Бъдете здрави” за повишаване информираността за индивидуалния риск от диабет тип две, ранното му диагностициране, профилактика и правилно лечение.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Предстоят много екстремни явления, при това не отделни, а свързани във вериги – обилни валежи, продължителни суши и повече горещи вълни
За селското стопанство се задава опасна последица – топла пролет с наводнения вместо […]

 

Днес от запад валежите ще спират, след обяд и в югоизточните райони. В Източна България, с продължаващото понижение на температурите, дъждът […]

 

Общинските съветници от ГЕРБ и НПО-та ще следят дали кметът на ПП/ДБ ще подпише строителството в горски терен от 70 дка

Разработен […]

 
 

към началото