твоята гледна точка
Отчуждават имоти по къса процедура
Автор Vnews, добавено на 19.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

По-кратки срокове, в които собствениците да могат да обжалват отчуждаването на имота си от страна на държавата, предлага Димчо Михалевски, председател на комисията по регионална политика в НС, с изменения в законите за общинската и държавната собственост. Промените се налагат, след като Конституционният съд отмени текстовете, според които обжалването от страна на собствениците при отчуждаване на имота им не спира изпълнението му. Според предлаганите промени собствениците ще имат вече 7 дни да обжалват пред съда, при 14 сега. Това ще важи за отчуждаване от кмета, областния управител или МС. От закона отпада и най-спорният текст, според който когато собствениците оспорват в съда само размера на паричното си обезщетение, жалбата не спира отчуждаването. Времето за произнасяне на съда също се съкращава. Досега съдиите имаха 14 дни от подаването й да се произнесат по допустимостта на жалбата, а сега ще имат само 3. Ако жалбата е допустима, съдът ще има 7 дни да насрочи делото. Преди лятото на 2014 г. трябва да имаме изцяло 2 нови закона – за устройство на територията и за строителството, съобщи още Димчо Михалевски.„Ако започнем обществените обсъждания през октомври, това е реалистичен срок”, поясни депутатът. По думите му идеята е да има отделен закон за устройство на територията и регионалното развитие, който ще има задача да облекчи инвеститорите в сферата на устройственото планиране. „Те ще знаят къде могат да инвестират и ще спестят време”, добави Михалевски.

„С втория закон за инвестиционния процес или за строителството също ще се стремим да облекчим инвеститорите”, каза още депутатът. „Сега ако един инвеститор мине през „първия кръг на ада” и получи устройствен план за имота си, отива във „втория кръг” – одобряване на инвестицията. То също е непредвидимо като време и инвеститорът не може да си направи ясен бизнес план. Това означава, че вероятността да се откаже е голяма и това често се случва в България”, добави Михалевски.„Искаме одобрението на инвестиционния проект и екологичното съгласуване да вървят паралелно, което ще намали двойно срока за одобрение на инвестицията”, обясни идеята си червеният депутат. „Второто, към което се стремим, е да има ясен график на одобряване на проектите”, каза още Михалевски. „Така всички заинтересовани страни ще получат пълна информация за проекта, но ще има ясни срокове и за произнасяне на администрацията и за възможно обжалване. Отделно инвеститорът няма да попада в лапите на който и да е държавен или общински чиновник и ще увеличим привлечените инвестиции за единица време, към което се стреми страната”, смята шефът на регионалната комисия в парламента.В следващите 6 години трябва да бъдат изработени общите устройствени планове на 220-те общини, които нямат такива, и за това ще са необходими между 70 и 100 млн. лв., прогнозира още Михалевски.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

А преди 9-и клас ще има национални входни равнища по български, математика и природни науки
Задачите във външното оценяване за 10-и клас ще бъдат променени още от 2024 […]

 

Нов анализ на учените от Climate Central показва какво ще се случи със света, ако глобалната температура продължи да се покачва. […]

 
 

към началото