твоята гледна точка
За да отслабнем, не са нужни диети!
Автор Vnews, добавено на 18.09.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (1)

За да се предпазим от нежелани килограми е от значение не само каква храна консумираме, но и как се храним. Понякога постигаме отслабване много по-сигурно, не като ограничим количеството храна, което поглъщаме или дори строгия и избор, а като променим някои привички.

1. От американско проучване с участието на 5000 души двама изследователи много точно определят кои хранителни навици ни водят до наднормено тегло и затлъстяване. Д-р Лари Шъуиц и Дебора Кестън твърдят, че пълнеенето на съвремия човек се дължи на тенденцията да се храни сам. „Което е най-неприятното в констатациите от данните ни, че хората се хранят, изпитвайки негативни емоции.“ Разбира се, тези емоции не се отнасят до самото хранене или качество на продуктите, а идва от това, че храненето се извършва набързо между служебните ангажименти, вечер след работа, когато ни връхлита цялото напрежение от делничния ден или докато се разсейваме пред телевизора. Със сигурност, погълнати от основното си занимание, поглъщаме много повече храна и което е по-лошо, не си даваме възможност да й се насладим.

2. Следващият навик, който вреди на фигурата ни е, че хапваме не защото изпитваме глад, а заради потребност да изпитаме удоволствие, от скука или заради негативни емоции. Често посягаме към десерта или мазния деликатес, защото се чувстваме самотни, тревожни, потиснати или ядосани.

За да преодолеем този порочен кръг, специалистите ни препоръчват да направим строга ревизия на храненето си в ежедневието. Важно е да отбележим и усещанията си преди и след консумацията на вкусотиите. Обикновено насладата от храната продължава около 15 минути, след което настроението отново пада драстично. Давайки си сметка за това, най-малкото бихме могли чрез самоконтрол и малко усилия в началото да заменим вредните храни с полезни, плод или зеленчук, което и да ни изведе от цикъла на лошото настроение.

Когато си дадем сметка, че храним емоциите си, а не тялото си, се предпазваме и от изпадането в състояние на вълчи глад, тоест не слагаме в устата си поредната енергийна бомба заради изтощение, а осигуряваме на организма си енергия на определени интервали от около 3 часа и му поднасяме здравословни калории.

Трети начин да избягаме от пристъпа на вълчи глад, е да се разсеем с друга дейност – например да излезем на разходка, да се обадим на приятел, да поспортуваме…

3. Тук винаги съществува рискът да се прекрачи другата граница, в която непрекъснато да пресмятаме количеството поглъщани калории. Това е и поредната грешка в поведението ни по отношение на храненето. Започнем ли да се мерим ежедневно на кантара и да съзерцаваме всеки етикет, значи че сме стигнали до положението не ние да контролираме храненето си, а храната нас. За да се храним здравословно, не ни е нужна воля! Същината на здравословното хранене е в доброто му планиране и вътрешна убеденост, че това е добър избор за тялото и самочувствието ни.

За начало в прехода към здравословното хранене е достатъчно да фиксираме часовете на трите си основни хранения и междинните закуски, да преценим правилно обема на порцията си и да изключим от менюто си богатите на мазнини и прости захари храни. Някои специалисти казват, че от нас просто се иска да постигнем по-висока култура на хранене…

Следваща стъпка, която идва съвсем естествено, е да започнем да съставяме седмичното си меню предварително,  да се погрижим за осигуряване на продуктите за него. Както винаги с планирането, половината от задачата ни е свършена.

4. Заради дефицита на време, ставаме набързо клиенти на заведенията за бързо хранене или набързо вкъщи приготвяме подобен тип храна. Експертите ни съветват поне една седмица да преминем към хранене със сурови храни и забравим всички полуготови продукти, сандвичи, дюнери и подобни, пълни с мазнини и вредни въхлехидрати. След този период на съзнателното избягване, едва ли след това ще имаме желание да се върнем към нея. Естествено, трябва да се направи малко усилие, за да се пристъпи към по-здравословен стил на хранене: трябва да се отдели малко повече време за идея какво да се приготви за хапване, да се осигурят продуктите и се сготви, но пък после, коментират експертите, храната носи много повече наслада и се засищаме с много по-малко.

5. Две бисквити на ден добавят по 3-5 кг към телесното тегло за година – това е изводът, направен от поредното американско проучване, при което се установява, че не малка част от хората ядат неосъзнато. Докато очакваме обещаното обаждане, минаваме покрай хладилника и взимаме пакетчето с бисквити и сядаме пред телевизора. Докато се усетим, съдържанието му е привършило.

 

За да се избавим от този проблем, се налага да започнем да си даваме сметка, когато посягаме към храна, държим и я поднасяме към устата си. Добре е да си създадем инструмен за самоконтрол и се хващаме, когато се храним на непредназначени за целта места.
6. Друг вреден навик е да хапваме на крак, в движение, което не би имало никакво друго последствие, освен да ни доведе стомашно-чревни разстройства. Вместо да хапваме открадната филия за закуска в колата, да обядваме пред компютъра, е добре да станем с десетина минути по-рано, да излезем на обяд с колеги… Тази смяна на обстановката подпомага и настройката на организма за хранене. Очакването на храната, ароматите, приятният вид на ястието, стимулират отделянето на стомашни сокове. Така даваме необходимото време за пренасяне и обработка на сигналите между мозъка и стомаха и обратно, иначе поглъщаме още храна, дори когато стомахът ни е пълен…

7. Обикновено трудно се решаваме на режим за редуциране на теглото. Не за друго, а защото не можем да си представим как ще живеем без да си хапваме от любими продукти. Всъщност, няма добри и лоши храни. Не трябва непременно да си забраняваме и лишаваме от удоволствието, което ни носи, да речем, шоколадът. По-важното е да си дадем сметка не какви „вредни“ продукти консумираме, а колко често и в какви количества, при какви обстоятелства прекаляваме с тях.

Това означава, че не е проблем да хапнем парченце шоколад с кафето, но трябва да се ограничим до това количество, както и да изберем такъв шоколад, с който си заслушава да се отдадем на изкушението и парченцето ще ни е достатъчно да изпитаме вкусовото удоволствието от него.

Ако успеете да се контролирате в това направление, е много по-вероятно да постигнете своя успех за желаното отслабване, отколкото, ако се лишите въобще от въпросния примерен десерт. При това без особен стрес!Споделете текущата публикация:

Един коментар до сега

  • Лиляна Димитрова:

    За да преодолеем този порочен кръг, специалистите ни препоръчват да направим строга ревизия на храненето си в ежедневието. Важно е да отбележим и усещанията си преди и след консумацията на вкусотиите.


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и […]

 

Времето днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите […]

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването […]

 
 

към началото