твоята гледна точка
Областният с идея за МС – сливане на общини за повече европари
Автор Vnews, добавено на 18.09.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

След сериозен вътрешен дебат със себе си областният управител на Варненска област е убеден, че най-доброто решение за привличането на повече пари от европейските програми към общините е тяхното окрупняване. Идеята хрумнала на Иван Великов по време на опознавателната обиколка в областта, при която той констатирал неравномерното разпределение на населените места към общинските центрове. Съотношението между Провадия и Девня, например, е 25 към 3. Областният управител нямал готова схема за окрупняването, но щял да го предложи за обсъждане на заседанието на Министерски съвет на 25-и септември.

Допълнтелен аргумент „за“ за Иван Великов било заявеното, засега неофициално, желание на община Обзор да стане част от Варненска област. На този етап обаче темата е обсъдена само приятелски по телефона между юриста на най-северната бургаска община и областния управител.

Следващата стъпка, според Великов, за успешното развитие на българските общини, е децентрализацията.

Няколко са основните проблеми, с които кметовете във Варненска област се сблъскват, установил при обиколката си гебурнаторът. Пътната инфраструктура, водоснабдителната мрежа, ниското напрежение на тока и сметосъбирането са темите, които ще бъдат обект на задълбочено анализиране и обсъждане по време на регулярните срещи на областния с кметовете. Още на първата от тях – на 4-и октомври ще бъдат поканени и представители на завода за боклук в Езерово, тъй като се оказало, че освен Варна, Аксаково и Белослав, всички останали общини са изправени пред опасността да няма къде да депонират отпадъците си в най-близко време. Предварителните анализи показвали, че планираното по общия проект за сметище на 9 от общините – във Войводино, не отговаря на критериите за тази дейност. На друга среща пък ще бъдат поканени представители на „Енерго Про“. Те ще трябва да дават обяснение защо в значителна част от населените места в областта напрежението не отговаря на стандарта и става причина да горят ел уредите на абонатите им. Първо ще ги помолим да изпълняват коректно задълженията си, а ако това не стане ще минем в режим на санкции, съгласно приватизационния договор, закани се Иван Великов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото