твоята гледна точка
При атаката в Сирия е използван зарин, отсече ООН
Автор Vnews, добавено на 17.09.2013 година, в категории: По света, Коментари (0)

Организацията на обединените нации (ООН) потвърди, че е открила “ясни и убедителни доказателства”, че в нападенията над предградия на Дамаск през миналия месец е използван зарин, съобщи FT.

Организацията отказа да се ангажира с виновник за нападението, въпреки че би могла да определи траекторията на ракетите спрямо два от засегнатите обекти.

“Пробите от околната среда, които взехме, дават ясни и убедителни доказателства, че са били използвани ракети със зарин”, заключава се в доклада на организацията. Близо три четвърти от кръвните проби, взети от следователите, също са реагирали положително на зарин.

В специално изявление генералният й секретар Бан Ки Мун определи атаката като “военно престъпление”. “Резултатите са неоспорими. Фактите говорят сами за себе си”, коментира той.

Според авторите на доклада метеорологичните условия по времето на атаката – между 2 и 5 ч сутринта, също са за максимизиране броя на жертвите, тъй като заради ниските температури тежкият газ е останал близо до повърхността и е проникнал в по-ниските нива на сградите и съоръженията.

Докладът на ООН беше обявен в сюблимен момент – текат преговори за процеса, по който международната общност да унищожи химическите оръжия на Сирия, след като правителството на страната се съгласи да ги предаде. Очертава се тежка седмица за преговорите около конфликта в близкоизточната държава, тъй като Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров определиха само рамката на процеса, но не и детайлите по него.

“Ако Асад не се съобрази с условията на тази рамка, всички сме съгласни, а това включва и руснаците, че ще има последици”, коментира Кери на пресконференция заедно с френския и британския външни министри. “Рамката изцяло ангажира САЩ и Русия за налагане на мерки по глава VII от Устава на ООН в случай на неспазване на ангажиментите на Сирия”, допълни той.

Глава VII регламентира действията, които могат да се предприемат в случай на ситуации, застрашаващи световния мир, и при актове на агресия. Лавров обаче отрече да има такова споразумение. Според него договорката предвижда всички нарушения на Дамаск да се препращат за разглеждане от Съвета за сигурност към ООН. “Въз основа на фактите съветът ще може да взима решения, включително и да действа в съответствие с глава VII”, коментира той.

“Сигурен съм, че въпреки тези изявления, които идват от някои европейски столици, от американска страна ще се спазва стриктно това, което беше договорено”, заключи Лавров.

Френският външен министър Лоран Фабиюс коментира, че САЩ, Великобритания и Франция искат „силна резолюция“ в случай, че Сирия не спазва международните споразумения. Според него действията по разоръжаване на режима на Башар ал-Асад трябва да следват бърз и стегнат график, за да се постигне мирно споразумение за край на гражданската война и провеждане на мирна конференция в Женева когато е възможно.

Фабиюс обаче призна, че разоръжаването на Сирия ще е сложна задача. Джон Кери обаче добави, че ситуацията няма да бъде като в Ирак, където инспекторите на ООН търсеха оръжия за масово поразяване с години.

Според Кери Сирия притежава между 1 000 и 1 300 т химически агенти. По думите му те се съхраняват в региони, контролирани от режима на Асад, като допълни, че силите на бунтовниците няма да попречат на международните усилия за неутрализирането им.

Същевременно експерти предупредиха, че медицинската инфраструктура в Сирия е пред тотален колапс. Според Световната здравна организация (СЗО)37% от болниците в страната са унищожени заради “систематични атаки”./investor.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Единствено махането на акциза за домашната бира успя да обедини депутатите

Предложената от финансовото министерство промяна в данъчните закони, станала известна като донос-бонус, отпада. Според нея трябваше да се дава бонус от […]

 

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 
 
Още от По света
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото