твоята гледна точка
Кабинетът даде заден за минималната заплата
Автор Vnews, добавено на 16.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Правителството даде заден ход от доскоро категоричния си план да увеличи минималната заплата от 1 октомври. Дълго рекламираният ръст на най-ниското възнаграждение за труд все пак ще се случи, но през 2014 г. Това стана ясно от коментар на министъра на финансите Петър Чобанов.

“Няма изгледи минималната работна заплата да бъде увеличена през настоящата година, но за следващата е разумно тя да бъде повишена”, каза финансист №1 след откриването на учебната година в Университета за национално и световно стопанство.
Чобанов обясни, че размерът на минималната заплата е въпрос на тристранен диалог и изрази надежда, че работодателите и синдикатите ще успеят да се споразумеят. Подобен коментар направи и премиерът Пламен Орешарски: “Разчитам синдикатите и работодателите да намерят верния път. Ще се съобразим с това, което се споразумеят”, каза Орешарски. Досега обаче профсъюзите и бизнесът винаги са били противници по въпроса.

“Проблемът за минималната работна заплата не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната”, отбеляза финансовият министър.

Пред “Труд” социалният министър Хасан Адемов обясни, че скоро ще внесе в тристранката проект на механизъм за определяне на минималната заплата. Тя ще зависи от производителността на труда, инфлацията, линията на бедност, каза той. Адемов припомни, че през 2013 г. най-ниското възнаграждение вече е било увеличено, а в една календарна година трудно можело да се пристъпи към повторен ръст.

Междувременно стана ясно, че България е отстъпила лидерското си място в класацията за повишаване на разходите за заплати в ЕС. Според данните на Евростат през второто тримесечие на 2013 г. средствата за възнаграждения у нас са се увеличили с 3,2% на годишна база , а през същия период на 2012 г. ръстът е бил 8,3%. В 6 държави – Естония, Латвия, Румъния, Литва, Малта и Унгария заплатите са растяли по-бързо. За сметка на това у нас разходите за осигуровки и обезщетения са се увеличили.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото