твоята гледна точка
Държавата ще ухажва инвеститори с поне 10-годишни планове
Автор Vnews, добавено на 16.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

„Българската агенция за инвестиции ще се стреми да привлича компании с дългосрочни планове. Интересуват ни по-скоро инвеститори, които планират периодът на инвестицията да е минимум 10 години, с намерение за планово развитие – по-умерено в началото, но по-трайно, свързано с повече заетост“, заяви новият изпълнителен директор на институцията Светослав Младенов.

Младенов съобщи, че текат разговори с двама потенциални инвеститора – от Швейцария и от Германия, които обмислят производство на автомобилно компоненти в България.

„Винаги съм искал една агенция да е по-активна, креативна, да има повече информация, която да даде на инвеститорите и това ще бъде основната ни дейност“, каза новият директор. Той възнамерява да издава месечен бюлетин на база на информацията, която постъпва в страната от търговските аташета. На тях пък ще се предоставят данни за инвестиционния климат и икономиката на страната, за да информират потенциалните инвеститои.

Агенцията е изискала от общините и отделните министерства да й представят инвестиционните си проекти, за да ги включи в инвестиционен каталог на България. Младенов се надява каталогът да бъде издаден в рамките на месец и половина.

Амбицията на новия директор е да подобри комуникацията с образователната система. „Към момента не знам някой да е предприел действия да запознае младите хора, които са последна година в университета, какво представлява БАИ“, каза той. По думите му основната цел е тези хора да станат посланици на инвестиционния климат на страната в България и в света.

БАИ ще се стреми да излезе от територията на България, за да запознае по-широк кръг инвеститори с условията у нас, заяви Младенов. Той отбеляза, че агенцията вече е част от Световната асоциация на инвестиционните агенции и има възможност да влезе в тримесечния бюлетин, който издава асоциацията. Това ни дава възможност да рекламираме страната като инвестиционна дестинация в над 140 държави, отбеляза директорът.

Той разкритикува предишното ръководство заради забавянето на проект, финансиран от оперативната програма „Конкурентоспособност“ още през 2009 г., който е трябвало да приключи през миналата. „Досега е имало абсолютна пасивност, бавна процедура и недобре организираната работа, каза Младенов. По думите му от 24 млн. лв. са усвоени половината, а постигнатото разсрочване за още 4 месеца няма да стигне за останалата час от сумата. От договорените над 3.5 млн. лв. за популяризиране на България в чужбина пък били усвоени малко над 1.2 млн. лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

На изборите ще бъдат осигурени 1500 допълнителни машини за гласуване, за да се спазят изискванията на Изборния кодекс.

Този ангажимент пое публично премиерът Стефан Янев във вторник. Правителството даже е съдействало на […]

 

Седмичният брой случаи на COVID-19 по света намалява за седма поредна седмица – най-дългият период на спад от началото на пандемията, […]

 

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса, съобщиха от […]

 
 

към началото