твоята гледна точка
Държавата ще ухажва инвеститори с поне 10-годишни планове
Автор Vnews, добавено на 16.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

„Българската агенция за инвестиции ще се стреми да привлича компании с дългосрочни планове. Интересуват ни по-скоро инвеститори, които планират периодът на инвестицията да е минимум 10 години, с намерение за планово развитие – по-умерено в началото, но по-трайно, свързано с повече заетост“, заяви новият изпълнителен директор на институцията Светослав Младенов.

Младенов съобщи, че текат разговори с двама потенциални инвеститора – от Швейцария и от Германия, които обмислят производство на автомобилно компоненти в България.

„Винаги съм искал една агенция да е по-активна, креативна, да има повече информация, която да даде на инвеститорите и това ще бъде основната ни дейност“, каза новият директор. Той възнамерява да издава месечен бюлетин на база на информацията, която постъпва в страната от търговските аташета. На тях пък ще се предоставят данни за инвестиционния климат и икономиката на страната, за да информират потенциалните инвеститои.

Агенцията е изискала от общините и отделните министерства да й представят инвестиционните си проекти, за да ги включи в инвестиционен каталог на България. Младенов се надява каталогът да бъде издаден в рамките на месец и половина.

Амбицията на новия директор е да подобри комуникацията с образователната система. „Към момента не знам някой да е предприел действия да запознае младите хора, които са последна година в университета, какво представлява БАИ“, каза той. По думите му основната цел е тези хора да станат посланици на инвестиционния климат на страната в България и в света.

БАИ ще се стреми да излезе от територията на България, за да запознае по-широк кръг инвеститори с условията у нас, заяви Младенов. Той отбеляза, че агенцията вече е част от Световната асоциация на инвестиционните агенции и има възможност да влезе в тримесечния бюлетин, който издава асоциацията. Това ни дава възможност да рекламираме страната като инвестиционна дестинация в над 140 държави, отбеляза директорът.

Той разкритикува предишното ръководство заради забавянето на проект, финансиран от оперативната програма „Конкурентоспособност“ още през 2009 г., който е трябвало да приключи през миналата. „Досега е имало абсолютна пасивност, бавна процедура и недобре организираната работа, каза Младенов. По думите му от 24 млн. лв. са усвоени половината, а постигнатото разсрочване за още 4 месеца няма да стигне за останалата час от сумата. От договорените над 3.5 млн. лв. за популяризиране на България в чужбина пък били усвоени малко над 1.2 млн. лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева, вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните лични карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и […]

 

Времето днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите […]

 

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се опитат да върнат реториката по линията анти-ДПС в кампанията за предстоящите предсрочни избори. Но след съществуването […]

 
 

към началото