твоята гледна точка
Не спират тока, ако дължим до 155 лв.
Автор Vnews, добавено на 16.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Енергото няма да има право да ни спира тока, ако дължим сума, по-малка от половин минимална работна заплата. В момента минималната заплата е 310 лв., което означава, че ако сметката е до 155 лв., но не сме я платили в срок, енергото няма да може да ни отвърти бушона.Ако не платим и фактурата за следващия месец обаче, ЕРП-то вече ще има право да ни спре електричеството.

Това предвиждат част от поправките в Закона за енергетика. Очаква се те да бъдат внесени в Народното събрание тази сряда, научи „Монитор” от свои източници сред управляващите. Сега енергодружествата спират тока независимо дали сметката му е 2 лв. или 200 лв.Клиентите няма да останат без ток, ако не са го платили и ако попадат в хипотезата на друга промяна в закона. Тя предвижда те да имат право да не платят сметка, в която им е фактурирано с 30% по-голямо потребление. Това положение ще важи, докато енергото не докаже, че завишената консумация е реална. Предвидено е консумацията да се сравнява със същия месец на предходната година, но от управляващата партия признават, че въпросът е отворен за дискусия. Освен това в тези случаи клиентите ще могат да искат проверка на електромера за сметка на енергото. Както и да присъстват на нея. Това се прави, за да може най-накрая да се промени логиката „първо плати, пък после ни съди” към „първо докажи потребление, а после плати”, обясниха от вносителите.

Изцяло нова промяна в закона, която не беше разписана при дискусиите с гражданските организации, е за прекратяване на практиката енергото да начислява сметки за три или шест месеца назад без знанието на клиента. Това се случва, когато ЕРП-то провери електромера, види, че той не отчита коректно и го „узаконява” с подписите на двама съседи. По този начин се получават сметки за потребление от няколкостотин до няколкохиляди лева на граждани със средна месечна сметка от 50-ина лева, обясниха експертите, подготвили текстовете.

В окончателния вариант за законовите промени се предвижда срокът за жалби за изгорели уреди да се увеличи от сегашните 3 на 60 дни. В случай че напрежението в дома е по-ниско повече от 10 дни в месеца пък, ще имаме право да не заплащаме цялата сметка.Наред с това се въвеждат и нови правила, според които, за да изключи тока за неплащане, съответното ЕРП ще трябва задължително да уведоми лично клиента си – със SMS, факс, препоръчано писмо, имейл, съобщение, връчено срещу подпис, обявление на вратата на клиента и записано телефонно обаждане.

С друга промяна в закона се предвижда сериозно съкращаване на сроковете за повторно включване– от 8 на 4 часа. Този въпрос обаче със сигурност ще бъде подложен на сериозни дискусии при обсъждането на текстовете в ресорната комисия в НС и в пленарната зала. Причината е, че сега ЕРП-тата имат срок от 24 часа за повторно включване, ако е платена обикновена услуга, а до 8 часа – за експресно пускане. Сега за това се плащат съответно 19 лв. и 38 лв. Тези такси обаче се очаква да отпаднат изцяло за абонатите, ако депутатите приемат предлаганите от БСП поправки в закона.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Aсен Василев ще бъде кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“. Това стана ясно от думите на Кирил Петков, който направи специално изявление часове преди официално партията да получи мандат от президента […]

 

От 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще се повишат с 10 процента. Към […]

 

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат, в сравнение с вчера и […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото