твоята гледна точка
2 часа в мрежата = 120 оферти за секс
Автор Vnews, добавено на 15.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

С интернет революцията, която заля България преди повече от 10 години, дори и любовта вече пламва онлайн.

Девойки и младежи търсят любовта в глобалната мрежа, намират си гаджета и дори партньори за цял живот. Там всичко е по-лесно и няма притеснения от контакта с другия – създават се често идеализирани образи, които нямат връзка с действителността, а и комуникацията не е лице в лице. Във виртуалното пространство няма задръжки, цензура и никакви ограничения.

От близо десетилетие и в България има специализирани сайтове за запознанства, където всеки може да се опише и обяви какво търси. Точно като в пазар на плът хора от всякакви възрасти описват мерките си, цвета на очите, хобитата и качват свои снимки (голите са най-вървежни). Дали данните са достоверни, е друг въпрос.

Тъй като почти всеки българин в активна възраст има и профил във фейсбук (над 2,5 млн. българи към момента), там също вървят свалки. Хората в социалните мрежи пускат по-реална информация за себе си, защото ги използват и за бизнес контакти, връзки с роднини и забравени съученици (виж долу вдясно). Недостатъкът на фейсбук обаче е, че не всеки може лесно да се свърже с обекта на желанието или да разгледа снимките и статусите му, тъй като те може да са достъпни само за приятелите му. Въпреки това хиляди хора пробиват във фейсбук и всеки ден там пламват десетки нови връзки.
Отживелица ли са сайтовете за запознанства на фона на фейсбук?

Репортери на “Труд” разгледаха най-популярните портали за запознанства у нас и в два от тях си направиха фиктивни профили, за да установят доколко потребителите в тях са активни.

Влязохме в един от най-големите и най-старите сайтове за запознанства в България – elmaz.com. Там има регистрирани 2 117 764 потребители и всеки ден броят им нараства с около 300. Преобладават мъжете, жените са значително по-малка част.

Иванчо и
Марийка влизат
в “Елмаз”

Основните му преимущества са лесният начин за комуникация и освободеният език. Там целта на запознанството е съвсем ясна – връзка или секс срещу “спонсорство”.

Потребителите описват само външни белези и по-малко споделят вкусове и убеждения. Комуникацията е повърхностна и дори на моменти брутална – валят неприлични предложения, което е рядко за социалните мрежи. Има неписано правило, че езикът може да бъде вулгарен, а желанията – неограничени. Точно тази свобода пречи на социалните мрежи да погълнат сайтовете за запознанства.

Направихме два профила на мъж и жена в един и същи сайт – Иван и Мария. Профилът на нашата Марийка се радваше на изключителен интерес, въпреки че нямаше снимка и описанието беше оскъдно.

Атака от
ухажори

За 1-2 часа в делничен ден, в работно време, тя получи повече от 120 съобщения. По-голямата част от тях бяха от типа “Здрасти, как си?”, но получихме и директни предложения за платен секс. Разбрахме, че “секс срещу спонсорство”, “предложение за финансова помощ” и “адекватна отплата за споделено време” е често срещано предложение за платен секс.

Получихме и фетишистки предложения срещу 80 лв. на час.

Попитаха ни и каква е точната сума, която искаме за френска любов.

Мъжкият профил, който изградихме отново без снимка, но с доста по-пълно и сочно описание, остана самотен и без женско внимание. По-точно не получи нито едно писмо, за разлика от Мимето, и загуби надпреварата служебно, с жалкия резултат от 0 на 120. Освен че мъжете са два пъти повече от жените, се оказа, че са и доста по-бъбриви от тях.
Оказа се, че има и сайт, който е създаден за уреждане на сексуални срещи и приканва своите посетители с мотото “Сексът е здраве. Спортувайте за здраве! Открийте своята интимна половинка за тази вечер!”. Там никой не поздравява, а директно се питаха за цена, място и предпочитания.

През фейсбук
се пробива
по-трудно

Фейсбук е едно необятно пространство, в което могат да се създават контакти с приятелите на познатите ни, както и с напълно непознати. Начини за запознанство с човек, когото не познаваме, са чрез групи по интереси, споделяне на видео клипове, музика, текстове, събития и игри. Въпреки тези възможности социалните мрежи запазват анонимността и поверителността на личните данни, затова първият контакт е малко по-труден.

Профилите могат да се “затварят” и да се ограничи достъпът до тях. А точно това липсва в сайтовете за запознанство.

Във фейсбук мъжете и жените са почти равен брой. Само 1% преимущество имат дамите, сочи статистиката за България.

Предимство на фейсбук е, че хората рядко лъжат със снимки и данните за себе си – затова, ако пробиете със свалка, ще сте сигурни, че ще се срещнете с човека, който е на профила.

Разликите със сайтовете за запознанства са ясни. И все пак преливат ли техните клиенти във фейсбук, или остават верни на неограничените възможности за свалки? Опитите ни да получим отговори от администраторите дали потребителите намаляват заради социалните мрежи очаквано удариха на камък.

В някои сайтове срещнахме затруднения, защото трябваше да платим абонамент, за да отговаряме на нашите обожатели. В другите сайтове успяхме да поговорим с около 20 “джентълмени” и мнозинството от тях не искаха да използват социалната мрежа за подобен тип разговори. Само 7 от тях радушно дадоха фейсбук профила си, другите или твърдяха, че въобще нямат, или предлагаха скайп като алтернатива.

Нежеланието да “преместим свалката” във фейсбук ни учуди и затова потърсихме групи за запознанства и търсене на партньори в социалната мрежа.

Открихме такава, в която потребителите публикуват снимки и споделят годините си. Пишат кратко описание за себе си и описват мечтаната половинка. Но групата се оказа малобройна за размерите на фейсбук – само около 1400 почитатели.

На финала излиза, че фейсбук все още не е детронирал сайтовете за запознанства като платформа за намиране на интимен приятел.

Столичанка: Намерих любовта във фейсбук

Интернет поколението се търси и намира в мрежата, независимо от формата. Ето я историята за една млада девойка, която откри принца, макар и без кон, във фейсбук.
– Как се запознахте?
– Забелязах го във фейсбук чрез няколко общи приятели и го добавих. Но той беше този, който ми писа първи.
– Кога решихте да се видите на живо и как мина?
– Той беше завършил моето училище и знаеше къде да ме намери. Предложи някой път да намине и да пием кафе. Още на втория ден дойде. Аз го подминах, защото беше с много негови приятели, но той ми отговори още същата вечер.
Каза ми, че ме е видял и не е знаел как да ме заговори. След няколко дни отново дойде и този път се видяхме за по-дълго, а две седмици по-късно вече бяхме заедно.
– Как успяхте да си допаднете толкова бързо?
– Още като го добавих във фейсбук, разбрах, че имаме много общи интереси чрез групите, в които участваме. Слушаме един и същ стил музика и харесваме едни и същи неща.
– В началото не се ли притесняваше, че той може да срещне и друго момиче във фейсбук, щом е толкова лесно?
– Не. Глупости.
– И вече колко време сте заедно?
– Четири години.
– Имаш ли регистрация в сайтове за запознанства?
– Да, направих си в един сайт. Но веднага разбрах за какво става дума. Видях, че това не е моето място, изтрих си профила и не съм влизала повече.
– Познаваш ли други хора, които са намерили половинката си в интернет?
– Да, един приятел откри точния човек именно в сайт за запознанства.
– Имала ли си други връзки, които са започнали във фейсбук?
– Не.

 2,5 млн. българи в социалките

От няколко години социалният феномен фейсбук покори и малки, и големи. Независимо на колко години са, все повече български потребители имат профил в социалната мрежа. По данни от internetworldstats.com нашите регистрирани сънародници са 2 522 120.
Мъжете и жените са почти равен брой. Но във вечната борба между половете нежният пол печели с 51% срещу господата, които са 49%.
Без значение от пола всички използват фейсбук, за да се социализират. Потребителите създават нови контакти или съживяват добре забравени стари. Човек се учудва колко лесно може да намери с няколко клика отдавна забравени приятели и съученици от детските години. Потребителите могат да се свързват с роднините си в странство, без да плащат високи суми за международни разговори.

Гадже се лови и конвенционално

Ако още не сте намерили любовта, традиционните методи за хващане на гадже не са отживелица. Не е задължително да седите зад монитора и да чакате някой да откликне на вашите покани.

На ранна възраст най-лесно се създават контакти в училище или в университета. А като по-зрели може да откриете любовта в работното ви обкръжение. Но ако и там не сте намерили сродната душа, все още може да ползвате вечните средства за намиране на половинка.

Най-популярният начин си остава вечен – да хванеш ново гадже на студентски купон. Там се събират приятели, но в повечето случаи могат да се доведат и нови хора. Набелязвате си жертва, изчаквате алкохолът да си каже думата и атакувате. Между леко опиянени диалозите винаги са по-лесни, дори и за най-срамежливите.

Друго място да изкараш приятна вечер с приятели и да забиеш ново гадже са баровете и дискотеките. Там е мястото на неограничените възможности. На приглушена светлина, силна музика и цветни питиета, езикът на тялото говори сам.

Може да включите в действие “помощ от приятел”. Макар и да не ви е фейсбук приятелка, бъдещото ви гадже може да се окаже позната на някое другарче. А ако имате братя или сестри, може да се възползвате и от техния приятелски кръг. В ситуация, в която сте свободни, а приятелите ви са обвързани, винаги може да пробвате двойните срещи – две гаджета например имат по един необвързан френд и могат да се съберат. Това рядко проработва, но ако се окажете късметлии, имате готови кум и кума за сватбата.

Спортните типове трябва да се оглеждат и за гаджета във фитнеса. Все пак успешни отношения се градят върху общи интереси.

В случай на забързано всекидневие, в което не намирате време да се забавлявате и да ходите по срещи, се огледайте дори в градския транспорт. Не сте ли се замисляли, че всеки ден виждате едни и същи лица на съседната седалка?

в. „Труд“Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Във вторник ще бъде облачно, главно в Южна България с валежи от дъжд. На места в Източните Родопи и в югоизточните райони валежите ще бъдат значителни по количество. Ще духа умерен […]

 

Преди обед на много места в низините и равнините ще е с ниска облачност или мъгла. Над останалите райони ще е […]

 

На 3 март отбелязваме Националния празник на България, навършват се 145 години от Освобождението.

На този ден през 1878 г. е подписан Санстефанският […]

 
 

към началото