твоята гледна точка
Община Аксаково приобщава 120 ромски деца с пари от ЕС
Автор Vnews, добавено на 13.09.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

120 деца от етнически малцинства ще получат възможност за получаване на знания и умения, съвместно със своите връстници от община Аксаково по проект BG051PO001-4.1.05-0130 „Ръка за ръка с поглед към света” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. В рамките на 8 месеца децата от партньорското училище СОУ „Климент Охридски” в село Изворско ще могат да се обучават по четири модула. Децата ще имат възможност да получават знания по български език на интерактивна дъска. С пари по проекта са закупени микроскопи, които ще бъдат в помощ при реализирането на екомодула „Как да пазим нашата природа”. Учениците от 1-и до 8- и клас в Изворско ще имат шанс да се включат активно и в заниманията по модерни танци в Общинския детски комплекс в Аксаково, както и да се запознаят с народните фолклорни традиции и обреди.

Проектът „Ръка за ръка с поглед към света” цели укрепване на етнтическата толерантност на територията на Община Аксаково и приобщаване към нейните идеи на населените места извън област Варна. За целта децата ще бъдат водени на 4 еднодневни екскурзии на територията на близки области, където ще посещават различни обекти, облечени в еднакви облекла.

Заедно с децата от етническите мнозинства към проекта ще бъдат приобщени още близо 120 деца с българска националност, които ще помагат за социалното включване на своите връснтини от Изворско.

Стойността на проекта е 111 134 лева. До края на септември ще бъде проведено обучението на педагогически специалисти и преподаватели.

Финалът на проекта, който трябва да приключи до юли 2014 г., ще бъде отбелязан с Общински фестивал на етническата толерантност. В него ще участват децата от проекта, показали най-голям напредък по време на реализирането му. Те ще получат допълнително обучение и занимания, за да се представят достойно на финалния концерт.

В рамките на проекта е предвидена още и фотографска изложба на творби на учениците, включени в проекта „Ръка за ръка с поглед към света”.

С реализацията на заложените дейности ще бъде създадена благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурното образование, получено чрез допълнителни занимания и извънкласни форми. Ще бъде стимулирана и етническата толерантност в духа на взаимното опознаване, уважение и сътрудническтво, каквито са и целите на проекта, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”, обясни Нели Михайлова, ръководител на проекта.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

На петия ден от протестите на енергетици и миньори контактна група от протестиращи тръгва към столицата за среща с властта.

Дотук се стигна, след като вчера първата покана за среща с премиера […]

 

Застудяване и дъжд идват чак в края на октомври

Със слънце и температури между 24 и 30 градуса ще започне октомври, съобщи за […]

 

Днес ще преобладава слънчево време. Увеличения на облачността ще има главно в следобедните часове. Ще духа до умерен северен вятър. Максималните […]

 
 

към началото