твоята гледна точка
Орешарски: Експортът ще дърпа българската икономика
Автор Vnews, добавено на 13.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Структурни реформи и структурно адаптиране на икономиките е начинът за излизане от кризата в Европа, заяви министър-председателят Пламен Орешарски след участието си в Годишната среща на новите шампиони в гр. Далиен.

„Винаги съм считал, че стабилната фискална позиция е добра предпоставка, но само тя не е достатъчна, както видяхме и от нашия собствен опит“, отбеляза премиерът. Г-н Орешарски подчерта, че е останал впечатлен от големия интерес към дискусията за Европа, в която той участва заедно с министър-председателите на Малта и на Финландия. Като акценти в нея се откроиха темите за взаимоотношенията между Китай и Европа, а също така беше коментирана и речта на китайския премиер Ли Къцян по време на откриването предишния ден.

„Неговата реч беше изпълнена с много силни послания – за необходимостта от дългосрочни, а не конюнктурни решения, за свободната търговия „, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски. За Европейския съюз премиерът каза, че според него 28-те държави имат бъдеще чрез засилване на координиращите функции на центъра.

По отношение на България премиерът заяви, че монетарната и фискалната политика е била и продължава да бъде важна. „Тя пази доходите на гражданите от обезценяване. Това обаче не е достатъчно. Видяхме как пета година страната е в рецесия и относителната ни фискална стабилност не помага, за да излезем по-бързо от кризата. Очевидно е, че трябва да търсим стимулаторите на растежа. Много бих се радвал, ако успеем – и към това са насочени нашите усилия – да ориентираме повече икономиката ни към експорт. Считам, че това е най-верният път“, каза г-н Орешарски. По думите му, вътрешното търсене също е стимулатор на икономическата активност, но според него е по-важно да успеем да произвеждаме повече и да изнасяме, тоест да има експортно ориентирания растеж.

В рамките на участието си в дискусията за Европа премиерът Орешарски също акцентира върху отношенията между устойчивото икономическо развитие и фискалната политика. Той напомни, че във всички периоди на криза след 2000 г. в Европа доминира препоръката за фискална рестрикция като ключов фактор за дългосрочна конкурентноспособност и създаване на устойчиво икономическо развитие.

„Това е вярно, но от българския опит имаме интересни поуки. В добрите времена преди кризата България водеше много разумна фискална политика със стриктни банкови регулации, силен банков надзор, бюджетни излишъци между 2-3% от БВП всяка година, консолидиран фискален резерв, изплащан държавен дълг“, напомни г-н Орешарски по време на дискусията. Той отбеляза, че тази относително консервативна политика продължи и в период на криза. „Фискалните параметри в моята страна са отлични, бюджетният дефицит е между 1 и 2 процента, последните години нивото на дълга е около 16% от БВП, банковата система е стабилна. Въпреки това обаче икономиката не действа добре, защото структурните реформи бяха забавени. Виждането ми преди кризата беше, че стабилната фискална позиция е важна в дългосрочен хоризонт. Сега за мен по-важни са структурните мерки. Монетарната и фискалната стабилност се явяват втори фактор“, каза министър-председателят.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес е една от четирите Задушници – Черешова. Всяка година този празник се пада в съботния ден пред Петдесетница (50 дни след Великден).

Тъй като тази година Петдесетница е на 23 юни, […]

 

Точно в 23,50 ч българско време, на 20 юни официално започна астрономическото лято. Това се отнася за лятото в северното полукълбо. […]

 

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Това се посочва в доклада на Брюксел, който прави анализ […]

 
 

към началото