твоята гледна точка
Петък, 13-и е! Ден на правилата, флирта и успешните сделки
Автор Vnews, добавено на 13.09.2013 година, в категории: Любопитно, Коментари (0)

Петък, 13-и, е едно от най-разпространените суеверия в света. Фаталното число в комбинация с последния работен ден сковава хиляди души. Някои дори не стават от леглата си от страх да не им се случи нещо лошо. Значението на считания за нещастен ден обаче се мени според годината и месеца, в който настъпва. Изчисленията на кабалисти и замерванията на радиестезисти показаха, че днешната дата е много благоприятна за учащите. Студентите, които се явяват на поправителна септемврийска сесия, ще имат повод да почерпят. Защото ще бъдат облагодетелствани, коментираха езотерици. Причината е, че сборът от всички едноцифрени числа, орисващи деня, 13.09.2013 дава 19.

„Тя символизира успеха, дошъл след труд. Подпомага съревнованията в сферите на спорта или интелектуалния труд. Явяващите се на този ден на изпит ще имат по-сили резултати от очакваното, ако поне малко са залягали над книгите“, коментира радиестезистът Радослав Димитров.

Нови идеи

Според нумероложката Ели Маринова този петък е кръстопът на няколко съдбоносни тенденции. От една страна, политици, инженери, финансисти ще направят усилия за прокарване на нови и авангардни идеи за бъдещето на страната или институциите, в които работят. От друга страна, обаче ще се бърза и има опасност нещо да се обърка. „Числото 13 на този ден носи изпитания за нашата изпълнителност. Всяко започнато днес дело трябва да бъде довършено в срок, като в същото време вниманието задължително да бъде насочено към детайлите. Успоредно с това времето е идеално за поставяне на нови начала. Но има една особеност, тези проекти или идеи трябва да бъдат добре обмислени и подготвени с минимални кусури, защото в противен случай ще се разпаднат като пясъчен замък“, тълкува смисъла на днешния петък Маринова. По думите й денят ще бъде по-нажежен откъм обществени сблъсъци.

„Второто число, което ще оказва влияние върху живота ни, е шестицата, която идва от сбора на цифрите в годината (2+0+1+3). Едно от изискванията й е да се спазват редът и закона, да се почитат традициите и опитът на хората, които са работили преди нас за благото на страната ни. През този ден има опасност от напрежение именно по тази линия. Хора, работещи с администрация и документи, също да внимават какво попълват и подписват, за да нямат проблеми“, предупреди нумероложката. Хората, занимаващи се с нови технологии и финансови борси, да се приготвят за динамичен и успешен ден“, допълни тя.

Фатално на квадрат

Струпването в деня и годината на две тринайсетки също се счита за знаменателно особено от апокалиптиците. Според древната наука за числата Кабала, 13 се редуцира до четворка (1+3=4). Тя по правило внася трудности в живота на човека, но благодарение на тях носи и немалко опит. В древността 13 се е смятало за магическо число, надарено с изключителна сила, до която само посветени имали достъп. Числото се счита за фатално, защото нарушава хармония на 12 (12 апостоли, 12 месеца в годината, 12 олимпийските богове, както и еврейските племена, заселили се в Ханаан са били 12). Тринадесети, неканен на празненството на скандинавските богове във Валхала, пристига и богът на злото и огъня Локи и убива бога на радостта Балдер.

Според окултните легенди цифрата се нарича „дяволски дузина“ – например 12 вещици във валпургиевите нощи, а 13-ия присъстващ е бил Дявола. За фаталност говори и броят на присъстващите на тайната вечеря – 12 апостоли и техния Учител – Исус Христос, който скоро след това е предаден, поруган и разпнат.

Фаталисти изтъкват примери и от последните години. Като например злощастния полет на „Аполо 13“, излетял на 11.04.1970 точно в 13,13 часа. Космическата мисия е провалена поради неизправност, а астронавтите се отървават на косъм от смъртта. Първият петък 13-и за миналата 2012 г. също предложи немалко адреналин. Януари се прочу със срива на еврото и понижения кредитен рейтинг на много страни. У нас пък в навечерието на черната дата бе намерен трупът на отвлечената Мирослава от Перник. Тогава един от задържаните по този случай се самоуби пред очите на полицаите. Този април в опасна близост до Земята прелетя астероид. В интернет форумите се появиха коментари, че сме се разминали с Армагедона, защото тринайсетката се е паднала не в петъка, а в съботата. За сметка на това днешният ден е първияг фатален за 2013 г.

Денят на Венера

Според астрологията петъкът сам по себе си не е никак лош. Той се сочи за подвластен на Венера. Хороскопаджии коментират, че днес флиртовете носят особен заряд, тъй като планетата на любовта благославя с енергийната си вибрация всички нови запознанства особено между представителите на противоположния пол. Венера още изостря нашите оценъчни умения, изглажда партньорските взаимоотношения, стимулира търговията, покупко-продажбите на стоки и валута. През Средновековието обаче славата на венериния ден е помрачена от тринайсетката. Денят и цифрата съвпадат в едно историческо събитие, което придава черни краски на цялата дата. През 1307 г. едновременно всички съдии във Франция получили пликове от крал Филип с инструкцията да ги отворят в петък, 13 октомври. В тях имало заповед, според която всички рицари от Ордена на тамплиерите трябвало да бъдат арестувани по изгрев слънце, а имуществото им конфискувано. В зверски мъчения те били принудени да признаят някакви грехове, между които ерес и содомия. В последствие стотици са екзекутирани или изгорени на клада.

От рицарските времена постепенно страхът от този ден набира сериозна скорост и се превръща във фобия, наречена „параскеви декатрия фобия“. Именно затова в много хотели няма указана 13-а стая или етаж, във Формула 1 също болид с тази цифра е табу.

„Когато се съберат петък и 13 много хора от страх да не им се случи нещо лошо не излизат от къщи. Зная, че дори прекарват цял ден в леглото, пропускайки много благоприятни за тях възможности. Всъщност всички ние сме суеверни, независимо дали си го признаваме или не. Думата „суеверие“ идва от славянската дума „всуе“, което означава „напразно“. Има всякакви суеверия – за пари, за здраве, за любов, а също така и за лош късмет. Всяко от тях си има своята предистория, добра или лоша и обикновено се корени в древността“, обобщи кабалистката Ели Маринова. СтандартСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото