твоята гледна точка
Сбиването и словесната агресия – ежедневие за децата
Автор Vnews, добавено на 13.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

„Сбиването и вербалната агресия все повече се превръщат в ежедневие за децата. В училище те стават обичаен начин за решаване на конфликти между тях“, каза Петър Петров от сектор „Детска престъпност“ към „Криминална полиция“ на работна среща на служители на МВР и представители на Столична община преди началото на новата учебна година.

В много случаи хулиганските подбуди доминират за извършване на насилие. Друг фактор за агресията е съперничеството между децата за лидерство в училище. „Неслучайно деца, изключени от училище, продължават да го посещават, за да показват физическо превъзходство”, каза Петров, цитиран от „Фокус“. По думите му корените на насилието не са в училищата, а най-често извън тях.

На територията на училищата доминират посегателствата над дрехи, телефони, спортни принадлежности без надзор.

На около 29% от учениците между 12 и 18 години е предлагано някакво психоактивно вещество, съобщи Елмира Нешева от Център по наркомании. 66 % от учениците пушат, а 87 % употребяват алкохол. През 2012 г. за учениците от 9-12-ти клас най-употребяваният наркотик е марихуаната, следвана от амфетамини и хашиш.

Някои от най-честите проблеми в училищната среда са тероризиране и заплашване на по-малки ученици, изолация, сексуален тормоз, разпространяване на слухове, дребни кражби, липса на дисциплина, разделение на учениците по възраст, пол, етнически признак. Нешева обясни, че жертвите на проблемите в училищата са по-склонни да употребят психоактивни вещества.

Ръст на злонамерените обаждания в училищата за сигнали за взривни устройства се отчита от миналата година. Доказано е, че най-често се обаждат самите деца, каза главен инспектор Сергей Логозаров от „Охранителна полиция”.

Улици около училищата стават състезателни трасета за децата в голямото междучасие, до лафките и магазинчетата. Риск за пътнотранспортни произшествия в районите на училищата определено има и той се потвърждава от статистката, каза главен инспектор Красимир Костов от  „Пътна полиция“. По думите му като пътници най-застрашени са децата от 10 до 17 години. Основни места, на които възникват пътни произшествия, са уличните кръстовища.

Детето е рисков участник в движението, може винаги да се очаква рисково пресичане от него.  Грижа е и на педагозите, и на родителите да отработят маршрута на детето до училище”, каза главен инспектор Костов.
Той обясни, че най-добрият вариант е детето да бъде превозвано с автомобил до училището или да бъде придружавано до там от родител. Най-лошият вариант е да бъде съпътствано временно, а след това да бъде оставено да стига само до училището.

„В чужбина в часовете за отиване и връщане от училище възрастни хора със светлоотразителни жилетки и палки събират деца, които трябва да пресекат, и им помагат. Готови сме да напишем официално предложение до Столична община и тя да го обсъди на всички нива. Подобна идея е елемент от безопасността на 100 % и внушава на всички, че има правила, които трябва да се спазват”, каза още Костов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 декември скиорите могат да атакуват пистите. Не е сигурно дали […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 

Облачността днес ще е променлива, често намаляваща до слънчево. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно […]

 
 

към началото