твоята гледна точка
Длъжниците към хазната – първо главницата, после лихвите
Автор Vnews, добавено на 12.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Фирмите с просрочени данъци и осигуровки ще имат възможност първо да платят главницата по задълженията си към държавата, а на по-късен етап да погасят и натрупаните лихви. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които правителството одобри вчера. За да влязат в сила поправките, подготвени от Министерството на финансите, трябва да бъдат приети и от парламента.
Промяната ще е от полза за бизнеса, тъй като плащането първо на главницата ще спре начисляването на лихви върху нея и ще предотврати натрупването на нови задължения, обясниха от Министерския съвет.

Работодателите одобриха поправката и коментираха, че тя ще даде глътка въздух на фирмите. Бизнесът приветства и удължаването на срока, в който могат да се отпишат задължения за данъци и осигуровки с изтекла давност. В проектозакона се предлага 1 година отсрочка. Това означава, че всеки, който има неплатени задължения отпреди 1 януари 2008 г., може да подаде писмено възражение пред НАП за отписването им до края на 2014 г.

С промените се въвежда и механизъм за обратно начисляване на ДДС при сделки със зърно и технически култури. При нея ДДС няма да се начислява от производителя. Чрез тази мярката Министерството на финансите се надява да намали в значителна степен данъчните измами и да вдигне събираемостта на приходите.

По груби оценки на ведомството в момента измамите със зърно са за около 250-300 млн. лв. годишно, а общо данъчните измами у нас са за около 1 млрд. лв.

При обсъждането на промените в съвета за тристранно сътрудничество бизнесът и синдикатите одобриха част от промените, но заявиха, че въвеждането на единна данъчно-осигурителна сметка от началото на 2013 г. е създало хаос и многобройни проблеми. В отговор на критиките им зам. финансовият министър Людмила Елкова заяви, че ще се даде възможност длъжниците да имат избор дали да платят първо данъците или осигуровките.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 

към началото