твоята гледна точка
Първолаците с раници от 7 до 15 кг
Автор Vnews, добавено на 12.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

“Носач на раница на първолак” – това явно е длъжността, която трябва да се въведе в училищата. Защото, въпреки усилията на просветната система и на родителските асоциации тежестта на раницата да се намали това не става и тази година. И малчуганите пак трябва да вдигат тежести.

“При минимум натоварена чанта – буквар, учебник по математика, две тетрадки, 2-3 помагала, 2 шишета от 500 мл вода, гуменки, несесер, спортен екип (за дните с часове по физическо възпитание), кутия с храна, кърпички и т.н., раницата става поне 7-8 кг”, пресметна майка на първолак. И това е при условие, че е дала пари да се купят шкафчета за оставяне на част от помагалата в училище. Защото, ако трябва да се носи всичко, килограмите скачат до 10.

“Правим непрекъснати проверки за тежестта на раниците. М.г. рекордът бе 15 кг на чантата на едно момченце, което е недопустимо, нищо, че там му бе и екипът за спорт”, каза Ваня Кастрева, началник на инспектората по образование в София. Все още са малко учебните заведения, в които има условия децата да оставят вещите си.

“Родителите да проверяват дали всичко, което детето е поставило в раницата, му е нужно”, посъветва Кастрева. Нейните инспектори пък ще следят да има нужната организация за по-леки раници.

По данни на здравната статистика всяко второ дете у нас има гръбначно изкривяване. Причините са от неправилната стойка до тежката раница. Многото килограми могат да доведат до асиметричен растеж на гръбначния стълб.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за всяко дете, от юли пропан-бутанът и метанът за автомобилите да […]

 

„Силно ме вълнува какво става с работещите, защото именно те трябва да изкарат икономиката от ситуацията, в която сме. Това, че […]

 

Милионери теглят част от парите си от банките и ги влагат в имоти или бизнеса си заради високата инфлация. В края […]

 
 

към началото