твоята гледна точка
ВСУ провокира с разговор за многоезичието
Автор Vnews, добавено на 11.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

„Многоезичието в градските общности – интеграция и различие за Европа” е темата на международния семинар, чийто домакин е Варненският свободен университет „Черноризец Храбър”. Форумът се провежда на 11 и 12 септември 2013 г. във ВСУ. В него участват представители на 13 страни – учени и експерти в областта на чуждоезиковото обучение, градското планиране, социалните услуги, образованието и други области, които се занимават с въпросите и ролята на многоезичието.

 

Основната цел на проекта е да предложи политики за управлението на новите градски общности. Идеята е форумът да представи цялостна картина на начините на общуване в многоезичната и мултикултурна среда в Европейския съюз и извън него. Според авторите на концепцията това е начин за изграждане на добри практики за общуване на различните общности, има за цел да бъде от помощ на различните институции и да стимулира развитието на националните икономики.

 

Семинарът се организира по проект „LUCIDE – Езиците в Европа: теория, политика, практика“ по схема за безвъзмездна финансова помощ: № 518924-LLP-1-2011-1-UK-KA2-KA2NW, Програма „Учене през целия живот“, Секторна програма „Kлючова дейност 2 – Езици“, Многостранни проекти.

 

Водещата организация по проекта е Училището по икономика и политически науки в Лондон. Партньори на семинара са Варненският свободен университет „Черноризец Храбър”, Езикова школа – Лондон, Асоциация за развитие на София; Община Аджиу Анаргиру-Каматеро, Атина, Гърция; Университетът Комплутенсе, Мадрид, Испания; Хамбургският университет в Германия; ирландският Тринити колеж в Дъблин, Университетът „Форо Италико“ в Рим, Технологичният университет в Кипър; Университетът Утрехт, Холандия; Изследователският институт за образователни изследвания Телемарк, Норвегия; Изследователската група по въпросите на европейското многоезичие – Страсбург, Франция; Факултетът по философия на хърватския университет „Josip Juraj Strossmayer“, Колежът за обучение на преподаватели – Хърватия; Институтът по официални езици и билингвизъм на Канада и Мелбърнският университет в Австралия.

Основен лектор на семинара е професор Джоузеф Ло Бианко[1], председател на езиковия департамент на университета в Мелбърн.

Участниците в семинара ще обсъдят идеи за управлението на многоезичните общности в големите градове. Целта е да бъдат подпомогнати хора, организации и общности и да бъде изведен потенциала на многоезичието като икономически ресурс и начин за сближаване чрез взаимно разбирателство.

 

Форумът акцентира върху три основни теми, свързани с българското общество:

– Развитието на ромския език и ромската общност в България и влиянието им в други страни;

– Начините за насърчаване на езика в турската общност, неговото място и роля;

– Руски и мандарин – нови възможности за бизнеса.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Океаните се покачват, чезнат коралови рифове и ледници, криза в селското стопанство – организацията публикува ръководство за оцеляване на човечеството

Светът бързо се доближава до катастрофални нива на затопляне, като международните климатични цели ще станат неизпълними, освен […]

 

Днес в Северното полукълбо настъпва пролетното равноденствие. В България то е точно в 23,24 часа. Това е и астрономическото начало на […]

 

През тази седмица в понеделник и вторник и събота прогнозата е за слаби смущения в геомагнитното поле. Причината за тях е […]

 
 

към началото