твоята гледна точка
Гореща есен в БСП. Варна избира нови шефове, май?
Автор Vnews, добавено на 10.09.2013 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Гореща изборна есен се очертава в редиците на БСП. След като една дузина партийни шефове станаха депутати, сега организациите в Плевен, Варна, Бургас, Сливен, Шумен трябва отново да избират местни лидери. Причината е спорният член 20-и в устава, който преди 2 г. забрани съчетаването на постове в управлението на държавата и в партията. Текстът бе наречен „Поправката Румен и Румен“ – срещу влиятелните Румен Овчаров и Румен Петков, които тогава бяха депутати. По средата на мандата си в парламента те трябваше да се разделят с шефските места в партията. Но сега спокойно могат да се върнат в кабинетите си в София и в Плевен. Приближените до соцлидера Сергей Станишев коментират неофициално, че на следващо заседание на конгреса трябва да премахнат параграфа за несъвместителство на постовете. Защото „предизвиквал излишни трусове в организациите“. Опасенията на „Позитано“ 20 са, че сега близки до Георги Първанов ще заемат високите партийни постове.
Столичната конференция на червените е насрочена за 12 октомври. Още не е ясно дали Овчаров ще се върне официално на лидерските позиции. Но на „Леге“ 10 очакват номинациите му. Сега там управлява посочената от него Анна Янева, но заради поста й на зам.-министър на икономиката тя не може да е повече шеф на БСП-София. Предварителните слухове вкарват в челната тройка за поста соцдепутата Николай Малинов, както и оргсекретаря Калоян Паргов. Ако Малинов бъде избран обаче, ще трябва да се откаже от парламента.
В Плевен е повече от сигурно, че Румен Петков ще е новият стар шеф на червените. Или посочен от него човек. В града са вакантни постовете и на общински, и на областен лидер. Считаният за близък до соцлидера Сергей Станишев досегашен общински председател Любомир Петков не само стана депутат, но и от няколко дни е консул във Франкфурт. Заместниците му в местната организация са съответно губернатор и депутат на мястото на дипломата в парламента. Новината за Франкфурт свари неподготвени местните социалисти. След като Любомир Петков стана депутат, трябваше да се избере негов наследник. Но спряганият за поста Димитър Кочков ще заеме депутатското му кресло и партийният пост отново увисва.

Във Варна смяната е в двойно условно наклонение, тъй като спорният уставен член касае и градския, и областния лидер на БСП. Враждуващите от години в партийното задкулисие Борислав Гуцанов и Красимир Янков все още пасуват и не свикват изборни форуми. Според Гуцанов текстът не го задължава да сдаде градската организация на БСП заради депутатския си статут. Задължението било на областния лидер, който засега също пасува. Затова и прогнозите за червени рокади край морето засега са..“ще ги има…,май“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорските книжки приети от Европейския парламент на сесия в […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва […]

 
 
Още от Властта
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото