твоята гледна точка
ООН: Българите са сред най-нещастните в света
Автор Vnews, добавено на 10.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Българите са категорично на последно място сред европейците по лично щастие и на 13-о място отзад напред сред общо 156 страни по света.

След нас са само Ботсвана, Мадагаскар, Сенегал, Сирия, Коморските острови, Гвинея, Танзания, Руанда, Бурунди, Централноафриканската република, Бенин и 156-ата Того.

Това сочи вторият годишен доклад за световното щастие. Той е изготвен от оглавявания от американския икономист Джефри Сакс Институт за Земята към Колумбийския университет по поръчка на ООН.

В сравнение с доклада от миналата година сме мръднали нагоре. Индексът ни на щастие се подобри с 0,137 до 3,981 и сме 144-и от 156 страни. През 2012-а показателят ни бе 3,844 и бяхме на 147-о място – т.е. сред 10-те най-нещастни нации.

Най-щастливи са хората в Дания (с индекс 7,693), Норвегия (7,655) и Швейцария (7,650). Челната десетка допълват Холандия, Швеция, Канада, Финландия, Австрия, Исландия и Австралия.

Въпреки че отличниците са сред страните с най-висок личен доход, той е само един, и то не най-важният, критерий за крайната позиция, отбелязва професор Сакс, който е бивш съветник на президента Петър Стоянов.

Така например страни, където традиционният морал, например будизмът или Аристотеловата етика, не е изместен от потребителския дух, се нареждат високо в класацията, пише Сакс в представянето. Той припомня, че през 2011 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, с която приканва членките на организацията да измерят щастието на своите граждани.

В резултат от 2012 г. Бутан измерва благоденствието си не с брутен вътрешен продукт (БВП), а с брутно национално щастие (БНЩ), а ООН въведе ежегодната класация на щастието.

Заради комбинацията от икономически, социални, психологически и морални фактори (виж карето по-долу) САЩ например се нареждат на 17-о място, допълва Сакс.
Сред останалите богати страни Великобритания е на 22-ро място, Франция е 25-а, следвана от Германия и Катар. Русия и Китай са на 68-о и 93-то място съответно.
Сред жителите на Балканския полуостров най-щастливи са словенците. Те са на 44-то място, точно преди съседите си от Италия. Молдова е на 53-то място. Най-новият член на ЕС Хърватия е 58-а, а Албания е 62-ра. Въпреки финансовия колапс Кипър е на 34-то място, а преживяващата икономически кошмар Гърция – на 70-о, веднага след непризнатия турски Северен Кипър. Югоизточната ни съседка Турция е на 77-о място, преди Либия, Бахрейн и Черна гора.

Косоварите, които отскоро имат собствен международен телефонен и пощенски код, са на 83-то място, а Румъния е 90-а.

Съседите от Сърбия и Босна и Херцеговина делят 106-о и 107-о място. От съседите ни най-близо до нас в дъното на класацията се нареждат македонците. Те са на незавидното 118-о място.

С изключение на България най-зле от европейското семейство се представя Унгария, която е 110-а.

Българите разчитаме на подкрепата от близки и роднини в труден момент, сочи анализ на оценката на страната ни. Според респондентите в анкети на “Галъп” у нас съществува всепроникваща корупция, а възможността за свободен избор е по-малка отколкото например в следващата ни Ботсвана. Щедростта в обществото и очакването за дълъг и здрав живот, които вдигат националния рейтинг, също са на критично ниски нива в България.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Радев даде мандата с предупреждение, че вече е дискредитиран и е по-добре Денков сам да се откаже
Само Народното събрание решава какво правителство да избере, отвръща му академикът
Но ако толкова се […]

 

Президентът Румен Радев връчва втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. По конституция той отива при втората по големина парламентарна група […]

 

След първоначалният шок и ужас от разговора на измамниците, идва ред трезво да помислим какви са вариантите. Според мен те винаги […]

 
 

към началото