твоята гледна точка
Тапи за уши на работа? Може. Пазят слуха
Автор Vnews, добавено на 06.09.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Слухът е едно от петте важни сетива за човека. Обикновено той започва да се влошава с напредване на възрастта, също както зрението. В САЩ един на всеки петима души страда от загуба на слуха. По-страшната статистика е, че 80% от тези хора игнорират своя слухов проблем. Всъщност в световен мащаб загубата на слуха е по-разпространена, отколкото се смята.

За да предотвратите евентуална загуба на слуха си, трябва да се научите да разпознавате признаците и симптомите за това. Има стъпки, които може да предприемете, за да защитите своя слух и които със сигурност ще ви бъдат от полза. Ето и кои са те:

Начини за загуба на слуха: Загубата на слуха може да се дължи на високи нива на шум или някакво заболяване. Също така тя може да бъде резултат от наследствени гени или естествен процес с напредване на възрастта. Определени наранявания на главата също могат да доведат до проблеми със слуха. Четири от най-честите начини за увреждане на слуха са силна музика, работно място, мотоциклетизъм и стреляне с пистолет. Може да направите тест за нивото на вашия слух като застанете на един метър от определен човек. В зависимост от това дали успявате да чуете какво ви говори, може да прецените дали чувате добре или средата, в която работите/живеете уврежда слуха ви.

Знаци за загуба на слуха: Има много признаци за загуба на слуха, за които вие трябва да бъдете нащрек. Ако забележите някой от следните признаци, трябва да се консултирате с вашия лекар:

– Имате нужда да увеличавате силата на звука на филми, музика, телевизионни предавания и други.

– Често искате другите да повторят това, което са казали.

– Избягвате някои ситуации, защото сте стресирани, че няма да може да чувате.- Усещате, че ушите ви са като „заглушени“ от звука.

– Отказвате да разговаряте, защото не можете да чувате добре.

Ефекти от загуба на слуха: Основният ефект от загубата на слуха е намалената възможност човек да чува. Въпреки това загубата на слуха може да има и други ефекти върху ежедневието ви, както и вашето цялостно физическо и емоционално благополучие. Ако сте в процес на загуба на слуха, съществува по-голям риск от депресия и тревожност. Често хората с проблеми със слуха сами се поставят в социална изолация. Страничен ефект от намалената способност за чуване е умората.

Как да предпазите слуха си: Важен аспект от защитата на слуха е използването на тапи за уши, когато работите в много шумно място. Също така винаги понижавайте силата на звука, когато сте със слушалки. Друго правило е да ограничавате стоенето на много шумни места и не на последно място – периодично да правите гореописания тест за слуха, с който да го проверявате.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Все повече и все по-качествено. И най-важното – предимно в родината. Това са май отличителните черти на родния туризъм, поне ако се съди по данните на НСИ за похарченото при пътувания […]

 

Като основни предизвикателства посочват образованието и здравеопазването у нас – непосилни такси за университетите и джипита само при платени здравни вноски

Бомбардирани […]

 

До 15-20 градуса за уикенда, вятърът почва да топи снега на скиорите

 

Метеорологичната пролет тези дни изпреварва астрономическата, която ще настъпи чак на 20 март. Температурите […]

 
 

към началото