твоята гледна точка
„Голямото посрещане“ се превърна в партийно надцакване с рейсове
Автор Vnews, добавено на 04.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Дългоочакваното първо есенно издание на антиправителствения протест #ДАНСwithme, наречено „Голямото посрещане“ заради първото заседание на депутатите след лятната им ваканция, се превърна от спонтанен граждански протест срещу политическото задкулисие в партийно надцакване между бившите и настоящи управляващи с организирано докарани от провинцията автобуси.

На апела на „Протестна мрежа“ към всички граждани да подкрепят усилията за сваляне на правителството, за предсрочни избори до края на годината и провеждане на операция „Чисти ръце“ в държавата, откликнаха различни обществени организации, както и опозиционните формации ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ). Досега привърженици на тези партии са участвали „неорганизирано“ в гражданските протести, но на 4 септември бе „премиерата“ на открито заявената партийна подкрепа и инициирано от централите участие.

За преформатирането на протеста допринесоха най-вече организираните симпатизанти на ГЕРБ, които заедно с лидерите си решиха да демонстрират присъствието си не толкова като граждани, а като партийци, амбицирани да се върнат на власт. Това отблъсна голяма част от останалите протестиращи, включително от Реформаторския блок.

Подобно на схемата, по която големите политическите формации у нас на всички избори мобилизират ударна подкрепа предимно от хора с нисък социален статус, в сряда около парламента бяха „изсипани“ стотици верни привърженици на статуквото.

Едните – за да осигурят свободното преминаване на депутатите от управляващото мнозинство от БСП, ДПС и „Атака“, а другите – за да посрещнат с бурни овации бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и като по команда да поискат от парламента нови избори.

Сред противниците на кабинета „Орешарски“, разбира се, имаше и над 1000 души, които посещават от първия ден #ДАНСwithme, но след 10.30 – 11.00 часа в градинката между парламента и Софийския университет, където бе съсредоточен протестът, осезаемо преобладаваха феновете на ГЕРБ, част от които се отличаваха с анцузи, еднотипни плакати и здраво телосложение.

Въпреки апела на „Протестна мрежа“ протестиращите-партийци да не веят знамената на формацията, към която принадлежат, феновете на Борисов проявиха изобретателност и скандираха името му. Също така те размахваха плакати, призоваващи бившия премиер да оглави недоволството срещу кабинета на БСП и ДПС.

Ситуацията в пространството между сградата на Светия синод и храм-паметника „Св. Александър Невски“ бе подобна, но очаквано за контрапротеста средната възраст на присъстващите беше с 10-15 години по-висока. Множеството там бе и значително по-мълчаливо, като повечето хора предпочетоха да стоят на сянка под дърветата, отколкото да скандират в подкрепа на правителството.

Иначе мерките за сигурност бяха на високо ниво, така че да се избегне и най-малката вероятност двата лагера да се срещнат. Около Народното събрание бяха съсредоточени почти всички сили, с които разполага СДВР, като сред униформените освен охранителна полиция и звеното за борба с безредици (Специализирани полицейски сили – бел.ред.), се забелязваха и десетки служители на КАТ. Почти целият щат на Националната служба за охрана също бе разположен около и в парламента.

Униформените превантивно бяха отцепили целия район от ул. „Раковски“ (между Военния клуб и ул. „Врабча“ – бел.ред.) до „Св. Александър Невски“, както и преките на ул. „Врабча“ (улиците „Париж“, „11 август“ и „Дунав“ – бел.ред.), по които човек би могъл да заобиколи основните кордони и да се „внедри“ в контрапротеста.

За основни точки на „разтоварване“ на електората си от управляващото мнозинство бяха избрали пл. „Македония“ и булевардите „Тодор Александров“ и „Дондуков“. Привържениците на ГЕРБ пък тръгнаха към парламента от паркинга пред Националния стадион „Васил Левски“.

Първите редици от контрапротеста бяха посрещнати лично от депутата от левицата Борис Цветков, който стриктно даваше инструкции на свои млади съпартийци да помагат на привържениците си, когато им се налага да отговарят на репортерски въпроси от типа: „Защо сте тук?“ и „Как дойдохте?“.

По времe на извънредното заседание на НС на 16 август, когато депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев над актуализацията на бюджета, именно тези въпроси провокираха откровено комични отговори.

В същото време привържениците на ГЕРБ (многократно по-малко от анонсираните преди ден от Борисов 5000 души – бел.ред.) бяха съпровождани от явни „отрядници“, които непрекъснато раздаваха инструкции на висок глас къде трябва да се пренасочат сили и какво трябва да се скандира.

„Ще пляскате отчетливо и ще скандирате имена, да не помислят, че ги освиркваме, както се разбрахме“, обясни на висок глас пред малка група „протестиращи“ смугъл мъж с гола глава и черен анцуг. Цялостния му аутфит допълваше български трикольор, увесен на врата му като кърпа за баня.

След краткото стиковане на „докараните“ протестиращи малко преди 9.00 часа бившият премиер Борисов излезе да се срещне с протестиращите в градинката до парламента, придружен от депутата от ГЕРБ Красимир Велчев. По-голямата част от хората го посрещнаха с аплодисменти и викове „Бойко!“ Други отговориха с освирквания и бурни възгласи на неодобрение.

Момче с плакат „БСП = ГЕРБ = мафия“ предизвика недоволството на феновете на Борисов и се стигна до кратко стълкновение. От виковете и шума така и не се разбра какво казва пред множеството Борисов, който постоя няколко минути сред хората и се прибра в НС.

„Нямаме време, бе ей! Събирайте се да изглеждаме повече“, викна господин с хавайска риза и горнище на анцуг към своите „подопечни“. „Абе, к’о ше се събираме, ний сме най-добрите, бе“, отговори друг от тълпата, което предизвика леки разногласия, придружени с псувни, но побратимите по идея бързо си простиха и преустановиха препирнята.

„Аз живея в малък град, като бях с ГЕРБ бизнеса ми беше добре, сега са добре тия, дето са с БСП. Обещали са ми – върне ли се ГЕРБ, пак ставам добре, ей затова протестирам, за да съм си добре, иначе хич не ме интересува кой ще управлява“, обяснява охотно „протестиращ“, който не крие, че е дошъл с автобус и е агитиран за това от Борисовата партия.

Около 9.20 часа възникна единичен кратък сблъсък между самите протестиращи. Младеж с плакат „Ямбол подкрепя София“ отправи обидни думи срещу близките протестиращи. Последва спречкване и преди да бъде изблъскан младежът получи няколко шамара. Други протестиращи го изведоха по-далеч от мястото и напрежението спадна.

Около 11.20 ч. сред народа излезе и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов с 5-6 народни представители от партията. Те също бяха посрещнати с аплодисменти и освирквания, но този път неодобрителните възгласи бяха далеч по-малко и по-слаби. След като депутатите си тръгнаха, хората започнаха да скандират „избори“. Веднага след това Цветанов се вмъкна в парламента с усмивка и чувство на изпълнен дълг.

Незнайно защо обаче доброто му настроение бе коментирано ехидно от негови колеги, които неофициално твърдят, че самият Цветанов си е организирал собствени отряди с протестиращи от Благоевград, които били отделно от тези на Борисов. „Противопоставянето в партията е стигнало до там, че шефовете се надцакват с протестиращи, но едни избори може и да ни сплотят“, коментират народни представители.

На същото място, където бе дефилето на бившия вътрешен министър, се разигра и малък екшън, след като около 10.30 часа протестиращите за броени минути изтръгнаха две заграждения. Част от тях се сблъскаха помежду си. Зад загражденията имаше 7-8 реда полицаи, но до насилие не се стигна. Оградата бе на около 40 метра от входа на НС, а там бяха и колите на жандармерията, които най-силно „възбуждаха“ протестиращите, които обаче не се опитаха да проникнат в зоната за сигурност.

Извън тези стълкновения, обстановката около сградата на Народното събрание бе относително спокойна. Площадът се огласяше от традиционния за протестите барабанен грохот и екот от свирки и пищялки. Добавена бе и сирена, която почти непрекъснато виеше. Вееха се национални знамена, отчетливо можеха да се видят малко смутените лица на дошлите от провинцията протестиращи, някои от които носеха баджове, указващи откъде са.

Сред антиправителствено настроените протестиращи се открояваха оправданите за убийството на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров-Чората бивши антимафиоти Мирослав Писов и Борис Механджийски. Още в началото на мандата на ГЕРБ Борисов и Цветанов лично се ангажираха с тяхното оневиняване, като случайно или не в крайна сметка Върховният касационен съд наистина произнесе оправдателни присъди. Това бе и първият съдебен състав намерил бившите полицаи за невинни.

Сред протестиращите срещу кабинета „Орешарски“ беше и Катрин Маркова, майка на една от „мишените“ на бандата за отвличания „Наглите“, разбита по време на първата показна акция на МВР по времето на Цветанов. Присъстваше и лидерът на Партията на българските мъже (и единственият й публично известен член – бел.ред.) Росен Марков, който разположи пред НС тоалетна чиния, събу си панталоните и седна върху нея с надпис на гърба: „Сера ви на правителството“.

Поетът Едвин Сугарев пък се бе ситуирал пред паметника на Цар Освободител, за да промотира най-новата си книга „Подлите времена“, придружена от краткия претенциозен анонс: „Истината за прехода“. Забелязваше и бившият шеф на БДЖ Йордан Недев, ръководил дружеството при кабинета „Борисов“. През протеста за кратко намина и вокалистът на „Щурците“ Кирил Маричков.

На музикална вълна около 9.30 часа сутринта бяха и контрапротестиращите. Вървейки към храм-паметника „Александър Невски“ групичка жени бяха решили да подкрепят БСП с обявената за химн на социалистическата партия „Една българска роза“. Фалшивото, но пък ентусиазираното припяване на „социалистическата младеж“ бе посрещнато с умиление от по-стари кадри на партията. „Ей това се казва момиче бе – всичко си има и за партията не се жали. И нашите жени бяха такива“, възкликва възрастен господин към свой придружител.

„Другарю Сивков, ще ни бъде ли или пак ще им сърбаме попарата“ – обръща около 65-годишен мъж към свой приятел. „Цял живот ги браня, бе, нищо не облажих, само те лапат, ама партията си е партия“, отговаря другият възрастен другар и така двамата се отправиха към първите редици на огражденията.

По-късно при контрапротестиращите дойде и Корнелия Нинова от БСП. След нея на излизане от парламента пеша през множеството минаха и други социалисти, сред които и партийният лидер Сергей Станишев.

С края на парламентарното заседание приключи и участието на организирано доведените протестиращи. Традиционният граждански протест #ДАНСwithme продължава в обичайния си ритъм и в сряда вечерта гражданите отново поемат на шествие от площада пред МС към Народното събрание./МедиапулСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото