твоята гледна точка
10 храни за прекрасна кожа
Автор Vnews, добавено на 04.09.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Ясно ни е, че ни е необходимо да се придържаме към определен режим на хранене и двигателна активност, за да имаме стегната фигура и дори здрав организъм, но от това какви продукти консумираме и дали се чувстваме тонизирани зависи видът на кожата и цялостното излъчване на лицето ни. Чиста кожа, по-малко бръчки, сияен тен, повече младост и, разбира се, бляскав поглед можем да постигнем с храненето си, и  обратно. Ясно ни е, че бързото хранене, така наречените „джънк фуудс“, полуготови храни, много тестени изделия и сладкиши, мазнини и алкохол правят оттенъка ни сив и ни състаряват.

 

1. Риба

Все още лятото не е отминало, а то определено, е сезонът на рибата. Риба обаче трябва да се приучим да консумираме постоянно, защото освен за мозъка и сърдечносъдовото здраве тя ни е необходима, за се предпазим от напълняване и съхранява младостта на лицето ни. Естествено, ефектът се дължи на омега-3 мастните киселини, които чистят и най-малките кръвоносни съдове от лошия холестерол. Това допринася за по-доброто кръвоснабдяване на кожата и съответно по-жизнения й вид. Освен това тези киселини са необходими и за костите, влияят благоприятно на костната плътност и здравето като цялто, предпазвайки ни от заболявания, които деформират естетически вида ни, като артрит. Според изследователи рибеното масло има и протективен ефект срещу рак. Кои са най-полезните видове? Сьомга, риба тон, сардини, скумрия. За да изглеждате по-млади, са необходими поне две порции седмично.
2. Пуешко месо

За тези, които не обичат риба – макар че решение тя да бъде вкусна и на тях винаги има и това зависи от приготвянето й – и си „падат по мръвката“ могат да се насочат към пуешкото месо. То е богато на цинк и селен. Цинкът е ключов микроелемент за поддържането на здрава и силна имунна система, той помага при всяко възпаление на организма. Когато кожата го има отвътре по-трудно би се допуснал проблемът с пъпките и раздразненията. Селенът е важен за изграждането на влакната на кожата и еластичността й. Когато кожата е „заредена“ със селен, тя е в състояние да се справи с неблагоприятните ефекти на външни фактори. Изследователи твърдят, че пораженията за кожата от въздействието на слънчевите лъчи са по-незначителни при по-висока концентрация на селен в организма.

В тази насока истинко попадение е…

. Бразилски орех

Тези ядки вече могат да се намерят и у нас. Достатъчни са само 4, за да се осигурим необходимия ни минимум от селен на 100% за деня. Освен че селенът като оксидант ни предпазва от преждевременно стареене, той намалява и риска от раково заболяване. Не правете грешката обаче да се запасявате с бразилски орех прекомерно – тази ядка бързо се разваля. Ако сте взели по-големи количества, съхранявайте ги в хладилник, дори камера.
4. Тъмнозелени зеленчуци

Спанакът е друга храна, която задължително трябва да влезе в менюто ни за красота. Той е богат на бета-каротин, който е необходим за възстановяването на тъканите. Младостта, с която ни зарежда, се дължи и на лутеина, калия, фолиевата киселини и фибрите в него. Всички те имат роля за поддържането на ДНК-то на клетките изрядно при стрес, например заради слънчевата радиация.

Тъмнозелените зеленчуци по принцип са порезни заради калция и желязото, които съдържат. Те дават здравина на кожата и косата. В тази група особено се отличават броколите и къдравото зеле.
5. Домати и други червени…

Ликопенът е друга съставка в храната, която е необходима за здравето и младостта на кожата. Това е каротиноиден пигмент, който придава специфичния цвят на някои плодове и зеленчуци. Намира се най-вече в доматите, независимо от формата им на консумация – в салата, сок, сос, паста. Друг източник на ликопен са динята, червеният грейпфурт и гуавата.

6. Коренът на младостта

 

Цвеклото се оказва истинска бомба за младост. Червеният плод е богат на редица минерали и антиоксиданти. В него се намират желязо, калций, магнезий, манган, калий, фолиева киселина, витамини от група В, витамин А и С. Заради високото съдържание на антиоксиданти цвеклото предпазва от вредното въздействие на свободните радикали в организма, и съответно от остаряване и израждане на клетките.

7. и 8. Непопулярните продукти за нас

 

През лятото трябва да си създадем навик да консумираме един не толкова популярен за нас продукт – сладките картофи, особено, ако обичаме да се излежаваме на плажа. Бета-каротинът, който поемаме с порция сладки картофи, намалява риска от зачервяване на кожата от слънцето, както и възпалението й въобще. В тях се съдържа и витамин А.

За да помогнем на кожата и се предпазим от белези, е добре да си осигурим на трапезата и авокадо, което е един от най-богатите естествени източници на витамин Е. Той е доказан силен антиоксидант от десетилетия, който освен това е полезен за сърцето и има благоприятен ефект за циркулацията на кръвта. Друга алтернатива да си осигурим витамин Е е чрез слънчогледови семки и бадеми.

 

 

 

9. Киви навсякъде

 

Ако сте забелязали, че производителите използват кивито в козметичните си продукти, това не е никак случайно, тъй като в него концентрацията на витамин С е особено висока. Витамин С е жизненонеобходим въобще, но конкретно за кожата той също е и ключов елемент – участва в образуването на колаген, нейният структурен белтък. Освен нейната здравина, той допринася и за тази на капилярите, включително и тези, които я кръвоснабдяват. Известен антиоксидант е, така че свойствата му да предпазва кожата от увреждане отвътре са ясни.

10. Условието и не само

 

За да работят всички тези елементи, които поглъщаме с храната ни, и се усвоят от организма, трябва да се съобразим с едно допълнително условие – да му предоставим достатъчно вода. Минимумът, за да се предпазим от преждевременни бръчки, е 2 литра на ден. Тя трябва да се поема постоянно през деня, започвайки с чаша непосредствено след събуждане и тоалет, на определени интервали, а не наведнъж вечерта. Вода може да се приема и при всяко хранене, както и да се носи винаги при излизане навън. Друг начин да се поемат повече течности е да се консумират предимно плодове и зеленчуци, чието съдържание е основно водно и по-течни храни като супи, млека, ястия тип яхнии.

За да не се отегчим от безцветната течност в чашата пред нас, можем да я заменяме и с пресен зелен чай, който през последните години се сочи неведнъж като сигурно натурално средство срещу възпалителни процеси, включително и на кожата. Неговите съставки предпазват клетъчните мембрани. Поддържането на организма хидратиран с полезни напитки по принцип дава и желаната свежест и чист тен на кожата.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Премиерът Денков във Виена на 4 октомври, за да убеди австрийците

Втори опит да влезе в Шенген ще направи през декември България. Той идва точно година след като Австрия и Нидерландия блокираха членството ни заедно с това […]

 

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) започна да разглежда “безпрецедентно” дело в сряда, заведено от шестима младежи срещу 32 европейски […]

 

Днес облачността ще бъде разкъсана, над планинските райони предимно значителна, почти без валежи. В сутрешните часове на места в Източна България […]

 
 

към началото