твоята гледна точка
Ревизори открили безстопанственост за милиони в Община Варна. Губим ключови проекти. Фирми точили пари по формула „бързо, вечно и скъпо“
Автор Vnews, добавено на 03.09.2013 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Безстопанственост на стойност милиони левове – под формата на директни непредвидени харчове в бюджета и пропуснато финансиране са установени в Община Варна. Констатациите са на Агенцията Държавна финансова инпекция и касаят периода 2009-2012 г. Това съобщи кметът на морската столица Иван Портних. Подробности и детайли от безотговорното управление, чиято цена ще плати всеки варненец в следващите няколко години, Портних обеща да обяви, след като докладът на държавните ревизори премине през законовите 14 дни за уточнения, обяснения и обжалвания от засегнатите в него страни.

На прима виста прочитът е трагичен: Заради грешки и пропуски в проектирането Варна е на път да изтърве европейските пари за дълбоководното заустване на отпадните води в курорта Златни пясъци и за капак – да покрие с бюджетни средства неусвоените до момента пари от проекта. Каква ще е цифрата на непредвидения бюджетен харч ще стане ясно след верифицирането на разходите, при всички положения обаче сумата ще е солена, тъй като ще се формира като процент от 8-те милиона лв., на колкото възлиза проспаният и почти провален проект.

„Контактът с финансиращия орган е всекидневен. Полагаме всички усилия да го спасим. Надявам се да успеем“. Така кметът коментира шансовете за привличането на пари за решаването на проблема с отпадъчните води на Златните.

Почти сигурно е, че във Варна няма да има още къщички за хора с увреждания от типа „Могилино“, тъй като еврофинансирането затваря през февруари, а проектът е на фаза, която изключва побиране в този срок.

Реален шанс за реализация според Портних има проектът за Устойчив градски транспорт. Новите автобуси, които трябваше вече да возят варненци, щели да дойдат в края на годината, а за останалите модули от проекта вървели процедури.

Безстопанственост в особено големи размери държавните ревизори са открили във възлаганията на общински обекти по правилата на Закона за обществените поръчки.

Изпълнители са избирани по формулата „бързо, вечно и скъпо“, която се оказала катастрофална. Примерите: Сградата на СУПЦ е със 70-годишна гаранция. За нея са изсипани над 4.2 млн. лв.,срещу което сградата не е годна за експлоатация, няма даложени асансьори и дори комини.

„Все още сме в срокове да гоним неустойки, но това не решава проблемите на хората, които разчитат на СУПЦ“, коментира Портних.

По същата формула, обещаваща кратък срок на изпълнение и дългогодишна гаранция е закопан още един обект – в „Аспарухово“,  нарочен за деца със специални потребности в светлата част на деня и за сватби и веселби в тъмната.

Точният размер на вредите, които Варна ще понесе от всички пропуски и нарушения, ще стане ясно най-късно в края на месеца. Тогава ще се избистрят и персоните, чиито действия и бездействия са в дъното на щетите, както и дали ще има подадени звена и чиновници на правораздавателните органи.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

B дoĸлaдa cи ĸoмпaниятa пoĸaзвa oт ĸoи дъpжaви нaй-чecтo нaпycĸaт милиoнepитe и cъoтвeтнo ĸoи cтpaни ги пpивличaт зa живeeнe нaй-мнoгo. Koмпaниятa […]

 
Властта

Към настоящия момент прокуратурата не разполага с конкретни доказателства за връзки на магистрати с Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров […]

 
Здраве и красота

Колкото повече се образова човек, толкова по-забавени са при него темповете на стареене и това води до дълголетие, съобщава ЮПИ.

Това е […]

 
Жълто

Мъжкото царство на Миранда Кер продължава да расте с пълна сила, карайки я да се чувства една от най-защитените жени в […]

 
 

към началото