твоята гледна точка
От бедността се оглупява
Автор Vnews, добавено на 03.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Усилията да се справят с основни материални проблеми изчерпват умствените способности на бедните и затова не им остава когнитивна енергия за други области от живота, сочат резултатите от голямо международно изследване. Мобилизирането на умствените възможности, за да бъдат преодолени стресиращи ситуации, като например дали ще бъдат осигурени средства за изхранването на семейството или за следващия наем, може да доведе до намаляване на коефициента на интелигентност с до 13 процента. Подобен спад е равен на ефекта от една безсънна нощ Това означава, че бедните е по-вероятно да направят грешки или да вземат лоши решения, които да задълбочат финансовите им проблеми. “Това не означава, че бедните са по-малко интелигентни от другите, а че бедността мобилизира много умствена енергия – каза икономистът Сендхил Мулаинатан от Харвардския университет. – Това е като компютър, който работи бавно, защото изтегля много дълъг филм”. “На бедността често гледат като на резултат от личен провал или като последица от израстване в неблагоприятна среда. Нашето изследване обаче показва, че липсата на финансови ресурси сама по себе си може да ограничи когнитивните способности” – подчерта Цзяингт Цзао, психолог от университета на Британска Колумбия. За изследването си учените са провели експеримент с 400 случайно избрани хора в търговски център в Ню Джърси със среден месечен доход 70 000 долара, най-ниският от които бил 20 000 долара. Те били подложени на различни сценарии, като да платят голяма сума за ремонт на автомобил (1500 долара) или много по-малка – глоба от 150 долара. При лесно преодолимия финансов проблем бедните и богатите показали сходни резултати на тестовете. При притискащ финансов проблем обаче хората в безизходица дали много по-лоши отговори Експериментът е повторен и в Индия с фермери, произвеждащи захарна тръстика, която се събира веднъж годишно. Заради това те са повече или по-малко богати, след като я оберат, и доста бедни един месец преди реколтата. Същите когнитивни тестове показали повишаване на коефициента на интелигентност с 10 точки един месец след прибиране на реколтата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Комисията по земеделието, храните и горите прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, внесени от Министерския съвет.

В мотивите се посочва, че законопроектът цели […]

 

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 
 

към началото