твоята гледна точка
В средния курс учениците на работа по половин ден?
Автор Vnews, добавено на 02.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Нова система, според която учениците от средното образование половината време да учат, а другата – да работят, иска икономическият министър Драгомир Стойнев. През през септември ще бъде подписано споразумение между образователното, социалното и икономическото министерства за въвеждането на система. Така младите хора трябва да получават занаят и да повишават квалификацията си още в средното училище, предава „Дарик“. „Да въведем по нов начин дуалната система, при която младите хора половината време учат, а другата половина работят. Да направим няколко пилотни проекта, така че българският бизнес веднага да има достъп до подготвени кадри“,каза министърът.
Стойнев допълни, че целта е българският бизнес да може да разполага с подготвени квалифицирани кадри, каквито в България все повече липсват, а образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса.
Стойнев смята, че системата на финансиране в образованието с делегираните бюджети трябва да отпадне, защото се злоупотребява с нея.
„Това важи не само за средното, но и за висшето образование. Колкото повече студенти има, толкова е по-добре за университетите. Но в крайна сметка българските деца получават една диплома, но не и знания. Трябва да се намери механизъм, който да стимулира знанието, а не бройката в университетите“, подчерта Стойнев.

„Външната ни политика трябва да се икономизира – т.е. да отговаря на интересите на българския бизнес. За нас е важно да подкрепим бизнеса в частта му в износа и най-вече да го насочим към тези пазари, където има висок икономически растеж“, посочи още министърът.
Стойнев, министърът на образованието Анелия Клисарова и министър-председателя са обсъдили възможността следващият бюджет да е по-ориентиран към образованието, така че да подготвят кадри.

„Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, заварчици, но най-вече – от технически лица. За съжаление, като че ли в България главно се съсредоточаваме върху икономисти, юристи, политически мениджмънт. А бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата“, добави министърът.

Според него диалогът трябва да се състои по региони, а не в София: „Моята роля като икономически министър е във всеки един регион, в зависимост от нуждите и потребностите му, да имаме конкретна политика“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Горива от руски нефт в България вече няма да се произвеждат. Вносът на суровината от Москва спира от днес, след като депутатите предсрочно прекратиха дерогацията, която ЕК бе дала на страната […]

 

Мобилните шофьорски книжки, самооценката на годността за шофиране и по-добрата осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС […]

 

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време […]

 
 

към началото