твоята гледна точка
В средния курс учениците на работа по половин ден?
Автор Vnews, добавено на 02.09.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Нова система, според която учениците от средното образование половината време да учат, а другата – да работят, иска икономическият министър Драгомир Стойнев. През през септември ще бъде подписано споразумение между образователното, социалното и икономическото министерства за въвеждането на система. Така младите хора трябва да получават занаят и да повишават квалификацията си още в средното училище, предава „Дарик“. „Да въведем по нов начин дуалната система, при която младите хора половината време учат, а другата половина работят. Да направим няколко пилотни проекта, така че българският бизнес веднага да има достъп до подготвени кадри“,каза министърът.
Стойнев допълни, че целта е българският бизнес да може да разполага с подготвени квалифицирани кадри, каквито в България все повече липсват, а образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса.
Стойнев смята, че системата на финансиране в образованието с делегираните бюджети трябва да отпадне, защото се злоупотребява с нея.
„Това важи не само за средното, но и за висшето образование. Колкото повече студенти има, толкова е по-добре за университетите. Но в крайна сметка българските деца получават една диплома, но не и знания. Трябва да се намери механизъм, който да стимулира знанието, а не бройката в университетите“, подчерта Стойнев.

„Външната ни политика трябва да се икономизира – т.е. да отговаря на интересите на българския бизнес. За нас е важно да подкрепим бизнеса в частта му в износа и най-вече да го насочим към тези пазари, където има висок икономически растеж“, посочи още министърът.
Стойнев, министърът на образованието Анелия Клисарова и министър-председателя са обсъдили възможността следващият бюджет да е по-ориентиран към образованието, така че да подготвят кадри.

„Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, заварчици, но най-вече – от технически лица. За съжаление, като че ли в България главно се съсредоточаваме върху икономисти, юристи, политически мениджмънт. А бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата“, добави министърът.

Според него диалогът трябва да се състои по региони, а не в София: „Моята роля като икономически министър е във всеки един регион, в зависимост от нуждите и потребностите му, да имаме конкретна политика“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Градусите обаче няма да са толкова високи, колкото през миналата. Без режим на водата, добри прогнози за реколтата
Към 8 декември скиорите могат да атакуват пистите. Не е сигурно дали […]

 

370 млн. лв. повече отделени за заплати, методика ще изравнява възнагражденията за чиновниците заради големи разлики между тях

Сравнението между проекта за бюджет за 2024 […]

 

Облачността днес ще е променлива, често намаляваща до слънчево. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно […]

 
 

към началото