твоята гледна точка
Ако Робеспиер се казваше Цветанов
Автор Vnews, добавено на 02.09.2013 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

„Терорът е единствената бърза, сурова и необратима справедливост.“

Думите са на Максимилиан Робеспиер, един от лидерите на якобинците по време на Френската революция. Когато ги произнася (1793 г.), той вече има определящо влияние върху решенията на страховития Комитет по обществена сигурност, който изпраща на гилотината хиляди противници на революцията и не по-малко нейни дейци, главно жирондисти. Само година по-късно обаче, Робеспиер също е изправен пред революционния трибунал и е екзекутиран. А случилото се на 28 юли 1794 г. в Париж се превръща в христоматиен пример как съдбата може да се преобърне, за да отсече нечия глава със собствената й гилотина…

Тази аналогия ми хрумна още в средата на юни – когато на Цветан Цветанов беше повдигнато обвинение за незаконно подслушване. Да си призная, очаквах с трепет момента, в който ще му се наложи да бъде полицейски регистриран по Наредба Iз-701, подписана от самия него в качеството му на вътрешен министър (17 март 2011 година). Даже потривах ръце, че най-сетне ще разбере какво е да си „обикновен” гражданин в държава, в която беше дадена зелена светлина пред полицейския произвол.

Е, звучи доста злорадо, но има защо:

Въпросният текст предвижда всеки обвиняем да даде ДНК проба и пръстови отпечатъци без изричното му съгласие. Практикуващите наказателно право отдавна подозират, че целта е създаването на пълен дактилоскопски и ДНК фонд на цялото българско население, не само на тези с трайни противообществени прояви (по адвокат Емилия Недева). Не по-малко притеснителното е, че наредбата налага полицейска регистрация за заподозряни в умишлено престъпление, независимо от неговата тежест. С други думи, аз, ти, ние и вие винаги можем да се сдобием с криминално досие преди решението на съд.

В момента Цветанов е обвиняем по две дела – за незаконното подслушване и за шестте отказа да разпореди подслушване на бившия търновски антимафиот Орлин Тодоров. На 9 юли той трябваше да бъде полицейски регистриран, но отказа да даде пръстови отпечатъци и ДНК проба с обяснението, че се нарушавали правата му на гражданин и депутат. Заради това му беше издаден акт за неизпълнение на полицейско разпореждане и му бе наложена глоба от 100 лева. Цветанов обаче моментално обжалва, а Административният съд в София спря разпореждането на инспектор Николай Кръчмаров от СДВР. Адвокатът на бившия вътрешен министър Менко Менков гръмогласно се похвали: „Друг досега не е успявал да спре полицейска регистрация, ние успяхме.”

Да се тупаш в гърдите, че си оспорил в съда собствената си наредба, е особено нахално, но още по-нахално е изведнъж да „откриеш”, че тя противоречи на Конституцията и на Евроконвенцията за човешките права. При това много меко казано. Човек с полицейска регистрация, например, може да бъде задържан по всяко време, а за някаква хулиганска проява от преди години е принуден да влачи последствията от набързо скалъпеното му криминално досие. Скоро след издаването на наредбата, адвокат Николай Хаджигенов даде и конкретен пример:

„Имах клиент с регистрация за футболно хулиганство. Тя е направена веднъж преди 2 години, когато ходил на мач, след мача станало меле и т. н. Там, на мачове, задържат „на кило”, вкарват ги в районното и им правят регистрация. Оттогава той не ходи на мач, пази се от всичко. Но всеки път, като го спрат с колата, правят справка, виждат, че е регистриран и го задържат за 24 часа. Това е произвол.”

Когато миналата година художникът Йордан Опиц застреля 26-годишния Мариан Янчев, който се оказа с 94 регистрации, разследващият полицай Светослав Димитров от Пето РПУ чистосърдечно призна, че щом някой попадне в регистрите, пребиваването му в полицията оттам насетне е гарантирано. Същият се задържа много често – когато е заподозрян за някое престъпление, когато е без лични документи, когато в тъмната част на денонощието в района се извършват непрекъснато такива кражби. Задържанията имат превантивна цел.”

Всички тези „превентивни мерки” обаче се отбелязват в досието, нищо че в случая с Мариан не е ставало дума за 94 извършени престъпления, а за 94 задържания по своеволното усмотрение на полицая Х. По подобен начин са засегнати правата на хиляди българи, както каза неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров. Според адвокат Георги Гатев този произвол е дал и аргумент на МВР, че полицията си върши работа, но след като хора с десетки регистрации се разхождат на свобода, вината е в съда. Ако е вярно, продължи Гатев, че „лице без документи за самоличност е задържано на улицата, отведено в МВР и за това се води криминална регистрация, това е, меко казано, животинска история.”

Впрочем имам познат, който изтърпя унижението да дава пръстови отпечатъци и ДНК проби, а после беше оправдан. Въпреки това след две години му отказаха разрешително за оръжие, защото регистрацията не беше заличена служебно. Никой не си беше направил труда да му обясни, че и самият той е могъл да пусне заявление за прекратяването й до началника на съответното РПУ.

Още нещо: широко разпространена е практиката обвиняемите, които се противопоставят на полицейската регистрация, да бъдат сплашвани с повдигане на обвинение по чл. 270, ал.1 от Наказателния кодекс. Според него, възпрепятстването на орган на властта да изпълни задълженията си се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба от 500 до 2000 лв.

На този фон наложената на Цветанов глоба от 100 лева е направо подигравка, и то не само защото не попада в категорията на материално затруднените, а понеже пак става дума за по-специално отношение към бивш министър. „Колко български граждани ги разкарват насам-натам, на колко българи са им правили криминалистични регистрации като криминално проявени лица, благодарение на Наредба, подписана от едно лице, което сега трябва да спази собствената си наредба”, възмути се главният прокурор, но засега по нищо не личи към Цветанов да се подхожда като към редови гражданин.

Напротив, процесът срещу него е насрочен за 23 октомври, а той вече е спечелил първия рунд със съдебното спиране на глобяването му. Предстои да видим дали няма да спечели и втория, след като единственият, както се оказа, експерт по делото за подслушването загина в катастрофа. Дори да пренебрегнем конспиративните теории на Атанас Атанасов от ДСБ, че смъртта на проф. Евгени Николов е съмнителна и че има фрапиращи случаи на разчистване на свидетели в последните години, липсата на други безспорни специалисти, които да потвърдят възможността да се подслушва от т.нар. „цецомобили”, е добре дошла за обвиняемия..

Между другото, след като бившият вътрешен министър обжалва полицейско разпореждане с аргумента, че се нарушават гражданските му права, оттук нататък всеки, от когото са взети лични данни и отпечатъци, не само може, а и трябва да съди МВР. За ревизия на Наредба Iз-701 би следвало да се обяват и правозащитните организации, които през 2011 г. пропуснаха да вдигнат врява за текстовете, предразполагащи към произвол. Като изключим няколкото коментара на юристи от БХК и връчената на МВР антинаграда „Биг брадър” от Програма „Достъп до информация”, повечето поборници за правова държава си затраяха –  най-вероятно, за да не ядосат сдобилия се с прекомерна власт шеф на ведомството.

А че той разполага с такава и сега, макар и вече като бивш, си личи от всичко казано дотук, както и от широката му усмивка. Решението да обжалва процедура, произтичаща от собственоръчно подписана от него наредба, не просто е проява на дебелоочие, а е нагла демонстрация, че все още държи в ръцете си сериозен ресурс за отпор и самоотбрана. Дано не се окажа права, но ми се струва, че Цветанов ще се спаси и този път, както се спаси и покрай скандала с шестте си апартамента. Нищо чудно дори да заведе дело срещу България в Страсбург, задето неговите права са били нарушени със свалянето на депутатския му имунитет…

ОК, заяждам се, но все пак нещо ме кара да мисля, че ако Робеспиер се казваше Цветанов, от главата му нямаше да падне и косъм. Щеше да е достатъчно да каже, че изпращането на врагове и жирондисти на гилотината е ставало без неговото знание и съгласие. Или че изправянето му пред революционния трибунал драстично уронва достойнството на един якобинец. Стига да разполагаше и с добър адвокат като Менко Менков, два века по-късно нямаше да цитираме думите „Терорът е единствената бърза, сурова и необратима справедливост“, а циничното възклицание „Друг досега не е успявал да спре гилотината, ние успяхме.”

Любослава Русева, reduta.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

За освободените позиции ще бъдат обявени конкурси, които включват защита на концепция и интервю, съобщава общинският пресцентър

Община Варна освобождава от длъжност шестима директори на общински дирекции и предприятия, рапортува кметският пресцентър […]

 

Времето днес ще бъде слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад и с него дневните […]

 

Иран пусна късно снощи рояк от безпилотни летателни апарати с експлозиви и изстреля ракети по Израел в първото си директно нападение […]

 
 

към началото