твоята гледна точка
Двойни помощи за фермерите?
Автор Vnews, добавено на 01.09.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Двойно може да нараснат държавните помощи за родните фермери. Това е обсъждано в Брюксел с представители на Еврокомисията неотдавна, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов по БНТ. В момента държавната субсидия по регламента de minimis е 7500 евро, България настоява тя да се вдигне до 15 хил. евро на земеделско стопанство. Това са пари, които се разпределят от държавния бюджет като помощ за малките стопанства, както и при неблагоприятни природни и климатични периоди. За тях не се иска специално разрешение от Брюксел, както е при останалите субсидии, но пък строго е фиксирана конкретната единична сума. Тя не трябва да се надвишава, в противен случай от Еврокомисията се налагат глоби. Не само България, а и останалите държави членки настояват за вдигане на тавана по регламента de minimis и затова сме сигурни, че наесен ще подпишем споразумение парите да бъдат удвоени, увери зам.-министър Абазов. При срещата си в Брюксел поискахме и преобразуване на държавните помощи за селското стопанство, допълни той. Досега субсидиите от държавния бюджет са отивали главно като добавка към европейските програми и доплащания. Сега обаче се настоява за подпомагане на сектори и ниши, които са извън фондовете и поради това имат по-голяма нужда от субсидии, поясни Абазов. Тази промяна ще бъде включена в договореностите за следващия програмен период 2014-2020 г., убеден е Бюрхан Абазов. Областните дирекции на Фонд „Земеделие“ ще приемат от 9 до 20 септември т.г. проекти по две от най-атрактивните мерки на програмата за развитие на селските райони (ПРСР) – „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“ и „Обновяване и развитие на населените места“. Бюджетът по мярка 321 (услуги) е 104,2 млн. евро. Най-много средства са предвидени за строителство и ремонт на пътища, канализация, водопроводи и пречиствателни съоръжения – 90 млн. евро. От 12 до 23 септември Фонд „Земеделие“ ще приема документи и по мярка 313 – „Насърчаване на туристически дейности“, която е с бюджет от близо 4,4 млн. евро.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новите по-строги наказания за шофиране след употребата на алкохол и наркотици, превишена скорост и неправилно изпреварване влизат в сила от днес.

Ако редовно превишавате разрешената скорост, рискувате бързо да останете без шофьорска […]

 

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд […]

 

Тази нощ, точно в 03:00 ч. преминахме към лятното часово време и преместихме стрелките на часовника с един час напред, съобщават […]

 
 

към началото