твоята гледна точка
0% ДДС за детските стоки?
Автор Vnews, добавено на 31.08.2013 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Подписка с искане за нулева ставка на ДДС за продуктите за деца до 3 години внесе вчера в парламента асоциацията на търговците на детски стоки. Подписи са сложили 17 000 души от цялата страна, твърди Гергана Пашева от асоциацията. Според търговците облекчението се налага заради ниската покупателна способност на семействата с деца.

В резултат потреблението е намаляло и се купуват все повече стоки втора употреба. От асоциацията изтъкват, че това ще е работеща мярка срещу ниската раждаемост в страната.

По техни данни в страните с лоши демографски показатели (България, Румъния, Латвия, Испания) не се прилагат достатъчно финансови стимули за семействата с деца.
Търговците изтъкват, че напоследък много хора купуват детски стоки от онлайн платформи, намиращи се в държави с нулева или с минимална ставка на ДДС като Великобритания и Ирландия.

Там освен това ДДС е намален и за всички храни, включително и бебешките. Отделно в много държави от ЕС млякото за бебета е с намалена ставка, най-често 5-7% ДДС.

Според асоциацията данъчните приходи от сектора с бебешки и детски стоки намаляват заради свиването на пазара. Изчислили са, че ако се въведе нулев ДДС, загубата за държавния бюджет ще е минимална, тъй като само 0,24% от приходите от данъка се формират от детски стоки.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

И тази година август ще бъде с температури над установените норми, като в повечето равнини и низини положителната аномалия за средните температури ще бъде между 2 и 3 градуса. По-голяма ще […]

 

До към 12-13 август в България със сигурност ще има наднормални температури, които ще са много високи. Още днес и утре […]

 

Мacoвият бeнзин A-95 пocкъпнa нa дрeбнo c 10 cт. caмo зa eдин мeceц. Тoвa пoкaзвaт дaннитe нa cпeциaлизирaния caйт fuеlо.nеt, кoйтo […]

 
 

към началото