твоята гледна точка
Рим и Париж се дърпат от удар по Дамаск
Автор Vnews, добавено на 30.08.2013 година, в категории: По света, Коментари (0)

Италия отказва да участва в каквато и да било военна акция без одобрението на ООН, стремейки се да избегне всяка ескалация на напрежението в трудния за нея политически момент. Така страната изненадващо се разграничава от своите западни съюзници, предаде Франс прес.“Няма военно решение за сирийския конфликт. Единственото решение е политическо уреждане чрез преговори”, заяви пред парламента външната министърка Ема Бонино. Тя посочи, че дори “ограничената намеса може да премине в неограничена”. Този подход оставя Рим далеч назад от редица неговисъюзници, подготвящи начело със САЩ, Великобритания и Франция военна интервенция срещу режима на Башар Асад, обвинен,че е атакувал с химически оръжия собствения си народ.

“Позиция, подразбираща строго законопочитание, тя не е в унисон с италианската традиция за вярност към атлантическите съюзници”, коментира Жан-Пиер Дарни, експерт по отбраната в Италия ­ страна, следвала без колебание Джордж Буш по време на войната в Ирак и все още запазила силно присъствие в Афганистан.Тази “повишена предпазливост” се дължи на редица фактори, посочват експерти, потърсени от АФП.“Първо, италианците просто са убедени, че интервенция с директен “юмручен” удар не би променила нищо в Сирия. А италианците са големи реалисти, при тях натискът на вътрешните обществени нагласи не е тъй силен, както примерно в САЩ или Франция”, пояснява Дарни.Резервите на Италия се дължат и на доста крехката политическа коалиция между леви и десни. С оглед политическо-правните последици от действията на Силвио Берлускони, създали риск кабинетът да падне всеки момент, никой няма желание да отваря и нов фронт.

Впрочем Италия не е единствената членка на ЕС, която се дистанцира от лановете за удари на Запада в Сирия. В срядаПолша също изключи възможността да участва във военна операция от този род, а Белгия заяви, че засега не вижда разумни причини за подобна интервенция, отбелязва Франс прес.

Междувременно Франция заяви, че ответен удар с военни средства от страна на Запада в отговор на предполагаемото нападение с химически оръжия, извършено от режима в Дамаск, е сложен за планиране.“Трябва международната общност да намери начин да даде отпор в зависимост от ситуацията”, съобщи вчера за телевизия “Франс 2” говорителката на френското правителство Нажат Вало Белкасем. Трудно е обаче да бъде планиран”, добави тя.

Сложно е, защото “трябва да получим съгласие от много съюзници и партньори ­ нещо, което се опитваме да постигнем в Съвета за сигурност на ООН, но има държави като Китай и Русия, които създават известни затруднения”.Сложно е, също така, тъй като трябва да “помним, че не става дума просто да накажем и да попречим на сирийския режим да предприеме нова атака от този тип ­ това вече би било прекалено ­ но също така да намерим изход от кризата”, добави говорителката. “Изключително важно е, ако международната общност се намеси, да го направи в условия, които да позволят на страната след това да се възстанови”, заяви Белкасем.Въпреки че военната интервенция изглежда неизбежна през последните дни, американският президент Барак Обама заяви завчера, че не е взел решение, а Лондон съобщи, че иска да изчака края на разследването на ООН за химическата атака от 21 август, при която загинаха стотици души, отбелязва АФП.

Бан Ки Мун: Мисията на ООН напуска в събота

ЕПА
Инспекторите пътуват с конвой от 6 коли на ООН.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун каза, че инспекторите на ООН, разследващи химическа атака в Сирия, ще напуснат страната в събота сутринта. “Те ще продължат разследващата си дейност до утре, петък, и ще напуснат Сирия до събота сутринта, след което ще ми докладват веднага щом се завърнат”, съобщи той във Виена.Междувременно инспекторите на ООН се отправиха вчера към едно от местата на предполагаемата химическа атака, приписвана на сирийския режим, за да проведат ново разследване. Те пътуват с конвой от шест коли на ООН. Това е третият ден от мисията им в околностите на Дамаск.В разговор с американския президент Барак Обама Бан Ки Мун е помолил да се даде време на международните експерти да приключат разследването си в Сирия за употребата на химическо оръжие. Телефонният разговор се е състоял късно в сряда.

ДИПЛОМАТ №1 НА ИТАЛИЯ

ЕПА
Ема Бонино обкръжена от репортери.

Според Жан-Пиер Дарни тази позиция на Италия, “леко изчаквателна”, може да е карта, която съюзниците да разиграят в бъдеща конфигурация, щом дипломацията отново влезе в правата си.Експертът предполага, че идеята е на Ема Бонино, врял и кипял политик “с голяма физическа смелост”, която добре познава Близкия изток ­ живяла е в Египет и говори арабски, а също и лабиринтите на международната политика. Съответно Италия може пак някой ден да се върне в играта, например да подпомага бежанците или да осигурява хуманитарна помощ.

ТРИКРАТНО УВЕЛИЧЕНО ТЪРСЕНЕ

ЕПА
Израелец от Тел Авив вече си е купил половин дузина противогази.

Израелците на опашки  за противогази

Израелците се редят на дълги опашки пред центровете в страната за раздаване на противогази, предаде Асошиейтед прес. В последните дни търсенето се е увеличило трикратно. Около 5 милиона израелци, което е приблизително 60 процента от населението, сега имат противогази.Хората чакат по няколко часа, за да получат противогаза си.Израел се опасява от евентуална сирийска атака в случай на западна военна интервенция в Сирия.Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика кабинета си по сигурността, за да обсъди какъв отзвук ще има за страната му евентуален западен удар по сирийската територия. Израел се подготвя за всякакъв сценарий във връзка със Сирия, предупреди вчера Нетаняху.Израелската армия започна да разполага ракетни комплекси “Пейтриът” в северната част на страната, съобщи телевизия” в сряда.Разполагането на зенитно-ракетните системи, способни да прихващат балистични ракети, е предизвикано от рязкото изостряне на обстановката около Сирия, отбелязва „Скай нюз”.
69% ОТ ГЕРМАНЦИТЕ СА ПРОТИВ ВЪОРЪЖЕНА АТАКА

Ангела Меркел

Меркел е принудена да балансира

Само четири седмици преди спечелването на трети мандат като германски канцлер, както се надява, Ангела Меркел се сблъсква с неочакван проблем, който може да навреди на шансовете є – как да отговори на шокиращите кадри от предполагаемото нападение с химически оръжия в Сирия, пише Ройтерс.Тя е приклещена между съкрушителната съпротива на германските гласоподаватели срещу военни действия в Сирия и натиска от международните съюзници да подкрепи техните призиви за “последствия”. Решението на Берлин отпреди две години да не подкрепи западната интервенция в Либия усилва този натиск.Меркел, която се очаква да спечели трети мандат на изборите на 22 септември, въпреки че може да є се наложи да смени коалиционните партньори, знае много добре как международните кризи могат да обърнат изхода от вота.Социологическо проучване, публикувано във вторник, показва, че 69 процента от германците не одобряват военен удар срещу Сирия, а само 23 процента го подкрепят. При все това консервативната Меркел и външният министър Гидо Вестервеле, член на Свободната демократическа партия, нейният младши коалиционен партньор, смениха тона тази седмица.Говорител на Меркел описа предполагаемото използване на нервнопаралитичен газ от правителствените сили в сирийската гражданска война като “нарушаване на табу”, като добави, че е необходим ясен международен отговор. Той отказа да поясни дали става дума за евентуална военна намеса.
Збигнев Бжежински:Обама не разполага със стратегия в Сирия

АП
Збигнев Бжежински
Бившият американски съветник по националната сигурност Збигнев Бжежински разкритикува военни действия срещу режима на сирийския президент Башар Асад, като заяви, че администрацията на Обама не разполага със стратегия в региона, предаде АП.В интервю за „Дойче Веле” Бжежински заяви: „Според мен, ако трябва да се предприемат действия в Сирия, те трябва да бъдат част от по-широка стратегия. В противен случай това може да е уместна наказателна реакция, но дали тя ще реши проблема? Има ли стратегия за разрешаването на проблема? И кой е част от тази стратегия и кой не? Това са въпросите, по които според мен хората трябва да помислят сериозно, преди да се впуснат във военни действия, които макар и може би морално оправдани предвид естеството на нарушението, а именно антихуманните действия, могат да имат последици, които да не са желателни.Ако администрацията на Обама има стратегия, тя е много добре пазена тайна“.Според Бжежински проблемът в Сирия е част от по-голяма дилема относно бунтовете в Близкия изток. „Решението на тези бунтове не може да се основава изцяло на военна сила, нито трябва да зависи почти изключително от западните сили. Удивен съм какво желание имат Великобритания и Франция да подкрепят военни действия. Също така съзнавам факта, че и двете страни са бивши империалистки, колониални сили в региона. Предвид съвременната реалност, която в моите трудове наричам „глобално политическо събуждане, политика на силата, основана главно на Запада и в някои случаи на бивши колониални сили, не ми изглежда много обещаваща отправна точка за евентуално разрешаване на регионалния проблем“, счита Бжежински.
Турция трябва открито и пряко да участва

Турските танкове са в готовност.

Подчертавайки необходимостта от по-широка коалиция, която да бъде част от военни действия, Бжежински заяви: „Мисля, че най-малкото Турция трябва открито и пряко да участва във военна операция, ако тя се осъществи. И мисля, че трябва да има изразена подкрепа за нея и от други сили, които са много зависими от известна минимална степен на стабилност в Близкия изток за тяхното собствено икономическо благополучие. Имам предвид някои азиатски сили, които са много зависими от стабилния приток на енергия от Близък изток, който не е пламнал изцяло“.

БЕЛИЯТ ДОМ:

ЕПА
US бойни кораби патрулират край Сирия.

САЩ са склонни да действат сами

САЩ ще предприемат действия срещу сирийското правителство дори и без подкрепата на съюзници или ООН, защото дипломатическата безизходица не трябва да пречи на реакцията на предполагаемата химическа атака край Дамаск миналата седмица, заяви администрацията на президента Обама, цитирана от АП.Говорителката на Белия дом Мари Харф заяви, че евентуално отхвърляне от ООН на американския план ­ най-вероятно начело с Русия ­ няма да забави администрацията. По думите є отговорът на САЩ не можело да се бави от продължаващата непреклонност на Москва в ООН. “Ситуацията е толкова сериозна, че изисква реакция”, заяви Харф.Същевременно ЦРУ и Пентагона съвместно с разузнавателните служби на близкоизточните съюзници на САЩ търсят допълнителни доказателства за отговорността на Асад за химическата атака. Американското електронно разузнаване е прехванало комуникации на сирийски военни командири с нисък ранг, обсъждащи химическа атака, но те не свързват пряко нападението с достатъчно високопоставен служител на режима, за да може да го свържат със самия президент Башар Асад, посочват източници от разузнаването, настояли за анонимност.ЦРУ и Пентагона работят за събирането на повече разузнавателни данни от агенти, които да свържат Асад с атаката, разчитайки на разузнавателните служби на Йордания, Саудитска Арабия и Израел, заявиха източниците на АП./ МониторСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

От Националния институт по метеорология и хидрология обявиха жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна във вторник.

Предупреждението е в сила за областите:

Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, […]

 

Горещините се връщат. Свидетели сме на историческа пареща вълна, която ще продължи още две седмици. Това отбелязва метеорологичната служба на Severe […]

 

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли.

 

НИМХ

 

Жълт код за валежи е обявен […]

 
 

към началото