твоята гледна точка
Болни зъби докарват рак и поболяват ставите
Автор Vnews, добавено на 29.08.2013 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Болните зъби са източник на редица заболявания. Оказва се, че в над 50% случаите на рак на панкреаса се дължат на инфекции на венците и дори челюстта. Те са и сред основните причини за ранна поява на ревматизъм, ставни заболявания и сърдечно-съдови възпаления, като перикардити и миокардити. Това съобщиха от Факултета по дентална медицина в Медицинския университет в София. Те са и причина за редица кожни заболявания. Едно от тях е  алопеция ареата, което се изразява в окапване на косата на участъци. Българите и особено подрастващите са с най-болни зъби в Европа  Средно по 5 кариеса на временните зъбки имат децата до 6-годишна възраст, а 17-годишните са с по един-два извадени постоянни зъба, показва проучване на Съюза на българските зъболекари.   Независимо от трагичната картина в устата на децата ни, само  25 на сто от родителите водят малчуганите на зъболекар редовно както за лечение, така и за профилактика, независимо че здравната каса поема много повече манипулации безплатно на малолетни и непълнолетни, отколкото на хората над 18-годишна възраст.  По неписано правило у нас на стоматолог се ходи по спешност.

Според специалистите безпаричието не е истинската причина за неподдържаните зъби, а немарливостта. В подкрепа на констатацията е факта, че едва 20-25 на сто от средствата, отпускани от здравната каса за зъболечение както на деца и юноши, така и на възрастни, се оползотворяват. Останалите средства се връщат обратно в нея, тъй като хората не ходят на зъболекар дори когато имат право на безплатни пломби и профилактика.

Страхът от стоматолога е наследствен
Почти на всеки е познат страхът от посещението при зъболекаря. Мнозина обясняват ужаса, който изпитват от зъболечението, с преживяна интервенция в детството. Испански учени обаче твърдят, че този страх се предава по наследство. Според тях, ако един или двамата от родителите са демонстрирали страх от посещението при зъболекар, най-вероятно е детето също да страда от него. Изводът им се базира въз основа на анализ на 180 семейства. Експертите съветват възрастните да се преборят със своите страхове, за да не ги предават на децата си.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Конституционният съд допусна искането на главния прокурор
ВСС трябва да реши дали спира процедурите

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат “отменени” част от промените в […]

 

Една от най-големите промени в структурата на Европейския съюз от десетилетия бе предложена от френския президент.

През последните месеци Еманюел Макрон не […]

 

Днес вицепремиерът Асен Василев обявява пакета от мерки за 2 млрд. лева помощи

Облагат цигарите с повече за още пари в бюджета

50 лева добавка за […]

 
 

към началото