твоята гледна точка
Скачат таксите в частните училища
Автор Vnews, добавено на 29.08.2013 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Таксите в частните школа и градини скачат с 10-15% от тази учебна година. Това съобщи шефката на Българската асоциацията на частните училища (БАЧУ) Милка Славчева. В момента годишното обучението в гимназиите струва около 2000 евро, а в основните училища и детски градини – 3200-3800 евро. Така  на практика скокът в тарифите в частните заведения ще бъде между 200-380 евро, в зависимост от вида на учебната институция.„Увеличението на тарифите се налага заради високата инфлация и увеличението на наемите и на заплатите на учителите в държавните и общинските училища”, обясни Милка Славчева.„Заплатите на преподавателите в частните училища се увеличават паралелно с тези, които преподават в държавните. Тази година техните заплати бяха увеличени с 8%“, обясни шефката на асоциацията. Тя добави, че месечните възнаграждения на педагозите в платените училища са около 1000 лв. Частните школа заемат 1% от всички средни и основни учебни заведения у нас. В тях се изучават около 7000 ученици, отчете шефката на БАЧУ. Тя добави, че от асоциацията ще продължават да настояват държавата да започне да изплаща субсидия и на частните училища. Това ще доведе до намаление на тарифите с около 1200 – 1400 лв., колкото е и издръжката, която поема държавата на учениците в държаните и частните школа.„Наложително е на първо време държавата да поеме поне издръжката на децата в детските градини“, каза още Славчева. Тя обясни, че родителите често са притиснати от обстоятелствата да запишат хлапето си в частно заведение, защото в общинските забавачки местата от години не достигат. Затова било редно тези майки и татковци да бъдат облекчени поне с издръжката, която се отпуска от общината, допълни още Славчева. За разлика от субсидията в школата издръжката в детските градини е различна за всяка община.  За поредна година учениците от частните училища показаха най-добри резултати на матурите и на националните външни оценявания.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

А преди 9-и клас ще има национални входни равнища по български, математика и природни науки
Задачите във външното оценяване за 10-и клас ще бъдат променени още от 2024 […]

 

Нов анализ на учените от Climate Central показва какво ще се случи със света, ако глобалната температура продължи да се покачва. […]

 
 

към началото